18 march 2020, 17:50 Moldovan reality views 4344
Au fost respinse 4 minciuni răspîndite în țara noastră despre coronavirus
18 march 2020, 17:50 Moldovan reality views 4344

Au fost respinse 4 minciuni răspîndite în țara noastră despre coronavirus

Deputat în parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Socialiștilor, politologul Bogdan Țîrdea a respins 4 minciuni despre coronavirus, răspîndite în țara noastră, după introducerea de către autorități a stării de urgență din 17 martie.

El a menționat că unii cetățeni special instruiți au umplut internetul cu o mulțime de știri false, iar sarcina lor este de a semăna panică, frică și, prin urmare, epidemie.

Bogdan Țîrdea a respis 4 astfel de minciuni despre coronavirus.

1) Minciuna nr. 1. Stare de urgență înseamnă că vom sta acasă 60 de zile. Vom muri de foame mai degrabă decît de coronavirus.

Realitatea. Vă rog să nu confundați starea de urgență cu carantina. Starea de urgență va dura 60 de zile.

Carantina – (restricție de mișcare) - pînă la 31 martie, adică 2 săptămîni. Aceasta este perioada de incubație a virusului. În Republica Moldova au sosit zeci de mii de cetățeni din Italia etc. Anume în această săptămînă și săptămîna viitoare ar putea începe explozia în masă a virusului.

2) Minciuna nr. 2. În Italia și în alte țări au anulat taxa la serviciile comunale pentru cîteva luni, impozitele, creditele, sînt distribuite gratuit produse alimentare, sînt achitate salariile pentru perioada de aflare acasă, au fost scăzute prețurile. De ce la noi nu se întîmplă acest lucru?

Realitatea. Nu e adevărat. Întrebați-vă prietenii din Italia. Acolo e un dezastru. Prețurile au crescut peste tot, nu există nici un fel de reduceri, lipsesc măști, mănuși, medicamente etc. Unele bănci din UE și SUA au prelungit perioada de rambursare a creditului, uneori permit amînarea impozitelor. Asta e tot. Nici un fel de comunism.

3) Minciuna nr. 3. Coronavirusul nu prezintă nici un pericol. Măsurile autorităților sînt exagerate.

Realitatea. Pe 18 martie avem 198.179 persoane infectate în întreaga lume. Au murit-7954. În Italia - 31 506 infectați. Au murit-2503! În infecția cu coronavirus imunitatea nu se formează. Răspîndirea este fulgerătoare. Un antivirus nu există. Mortalitatea este imensă - 4-7%.

Macron și Merkel au declarat că la ei e război, că vor muri milioane. În Paris este armata. Toată Europa se află în carantină dură. Dacă ieși afară primești amendă sau închisoare. Spitalele din Italia sînt pline cu bolnavi și cadavre, este interzisă chiar și îngroparea lor – îl incinerează pe toți. Medicii refuză să-i trateze pe mulți cetățeni. Doctorii se infectează și mor.

4) Minciuna nr. 4. Autoritățile nu fac nimic. O să murim cu toții de foame.

Realitatea. Autoritățile au declarat la timp carantină și stare de urgență. De aceea avem la moment doar 30 de persoane infectate. O persoană a decedat... Sîntem cea mai săracă țară din Europa și CSI. Nu avem bani pentru a învinovăți pe toți de toate.

După cum a menționat Bogdan Țîrdea, totuși, autorităților li se propune:

- restructurarea plăților comunale și, probabil, reducerea tarifelor; - restructurarea creditelor ipotecare; - transferul impozitului pe venit pentru persoanele juridice pentru primul și, eventual, al doilea trimestru al anului 2020; - majorarea subvențiilor pentru agricultură; - reducerea cotei TVA pentru sectorul HoReCa (hoteluri, restaurante, catering);

Bogdan Țîrdea a îndemnat cetățenii să reziste 2 săptămîni.

"Ciuma îi omoară pe toți. Dacă există suficientă voință și înțelepciune ... atunci virusul se va retrage. Dacă ne vom panica, vom pieri cu toții. Am supraviețuit ciumei, războiului din 1941-45, foametei în 1947, anilor 90. Vom trece și peste asta. Nimeni nu va muri de foame. Totul trece... și aceasta va trece", a subliniat el.

Source: noi.md

Keywords:

coronavirus

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
648 locuitori

Goian este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Goian și Iagorlîc. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Dubăsari și la 62 km de Chișinău. Populaţia satului Goian alcătuia 648 de oameni în anul 2011. Satul Goian a fost menționat documentar în anul 1774.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.