18 june 2020, 17:30 Moldovan reality views 5060
Andrei Năstase: „În niciun caz nu vom sta la masa de negocieri cu cei care figurează în raportul privind furtul miliardului
18 june 2020, 17:30 Moldovan reality views 5060

Andrei Năstase: „În niciun caz nu vom sta la masa de negocieri cu cei care figurează în raportul privind furtul miliardului ". Partea 1

Cariera acestui politician este sinuoasă și vertiginoasă. Într-un timp restrîns el a reușit, deși pentru o perioadă scurtă, să ocupe funcția de primar general al capitalei, deputat, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Interne în cadrul coaliției de guvernare, consilier municipal, fiind totodată lider al unuia dintre cele mai mari partide de opoziție. Și acum liderului Platformei DA i se făgăduiește fotoliul de premier în noul Cabinet de miniștri sau chiar cel de Președinte al țării. În orice caz, această persoană joacă un rol important în politica moldovenească. Andrei Năstase a răspuns sincer și detaliat la toate întrebările site-ului Noi.md, chiar și la cele mai incomode.

- La începutul creării blocului ACUM, partidul Dvs. și partidul Maiei Sandu se aflau cam pe aceeași poziție în ratinguri, dar apoi ratingul partidului dvs. a început să scadă. Cum explicați acest lucru?

- Pe ce vă bazați cînd vorbiți de ratinguri? Pe sondajele din Republica Moldova? Dacă, da, atunci trebuie să vă spun că eu nu cred în aceste sondaje despre care chiar și experți cu reputație solidă spun că pot fi trucate extrem de simplu. Dar sîntem conștienți, evident, în primul rînd de faptul că Platforma Demnitate și Adevăr a avut de pierdut în pondere din cauza unor cedări făcute în beneficiul cetățenilor pe careni le-am asumat. De exemplu, în 2016, după ce datorită eforturilor Platformei DA a fost schimbat modul de alegere a președintelui, eu personal am venit cu ideea unui candidat comun al forțelor democratice. Și atunci, și acum, am propus să ne preocupe mai puțin propriile persoane și partide, ratingurile noastre, ci să ne preocupe țara. Am cedat în favoarea acestui deziderat, susținînd un alt candidat la funcția de președinte al RM și nici un sondaj, nici un rating, nu-mi impunea acest lucru. Mai mult decît atît, am aflat ulterior că într-un sondaj intern al PDM, eu aveam 20%, iar dna Sandu - 8,4%, în timp cesondajele publice (care, de obicei sînt făcute pentru a manipula opinia publică în favoarea comanditarului) ne dădeau un scor egal de 14%. Sau, de exemplu, la alegerile din Hîncești, am decis să fim consecvenți, nu am avut un candidat al nostru și am susținut candidatul pe care l-a avut Blocul ACUM cu un an în urmă, la fel în ideea unității și nu a dezbinării forțelor democratice. Știți foarte bine că nu am candidat la Hîncești în condițiile în care sondajul făcut chiar de colegii noștri de la PAS mă arătau pe primul loc. Așa că după sondajele din Republica Moldova,inclusiv cele comandate de instituții internaționale, dar realizate de structure locale, nu poți măsura pulsul societății și chiar dacă ratingul formațiunii pe care o conduc ar fi avut de suferit, iar asta dintr-o cauză nobilă, acest fapt nu ne descurajează în niciun fel. Am fost conștienți de fiecare dată că ne asumăm un risc, am știut ce și pentru ce facem și am optat mereu pentru soluția cea mai bună pentru țară și nu pentru partid. Blocul ACUM a fost creat la inițiativa mea și a Platformei Demnitate și Adevăr, am făcut toate concesiile care s-au putut face în acel moment. Din păcate, nu a mai continuat, iar cei care au luat decizia de separare nu au fost cei de la Platforma Demnitate și Adevăr. Platforma DA în permanență a construit, a consolidate, a unit, nu a dezbinat.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1621
Populația:
2120 locuitori

Mereşeni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mereșeni și Sărata-Mereșeni. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Hîncești și la 43 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2120 de locuitori. Satul Mereșeni a fost menționat documentar în anul 1621.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.