23 june 2020, 14:00 Moldovan reality views 3609
De ce a fost nevoie de implicarea Armatei Naționale în lupta cu noul coronavirus?
23 june 2020, 14:00 Moldovan reality views 3609

De ce a fost nevoie de implicarea Armatei Naționale în lupta cu noul coronavirus?

Este de remarcat că focarul de infecție în rândurile personalului Armatei Naționale a apărut l-a scurt timp după ce șeful statului a semnat, pe 13 iunie, decretul privind folosirea Armatei pe durata stării de urgență în sănătate publică.

Într-o notă analitică, citată de IPN, experții de la Asociația pentru Democrație Participativă se întreabă de ce a fost nevoie de implicarea Armatei Naționale într-o operațiune ce nu-i este specifică, și dacă nu cumva această implicare este cauza izbucnirii focarului de infecție în rândurile ostașilor Brigăzii de infanterie motorizată „Moldova"?

Ministerul Apărăii a comunicat că pe perioada pandemiei, în Armata Națională au fost înregistrate 65 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, 18 persoane din numărul total de militari și angajați civili contaminați fiind deja tratate și externate. 42 de persoane continuă să fie internate în Spitalul Clinic Militar Central și instituțiile medicale civile, iar cinci angajați urmează tratament la domiciliu, aceștia manifestând forme ușoare ale bolii. 20 de cazuri din numărul total de îmbolnăviri cu noul coronavirus sunt înregistrate în Brigada de infanterie motorizată „Moldova". Ministrul apărării a efectuat o vizită de urgență în garnizoana Bălți. La 18 iunie, în contextul situației epidemiologice din Armata Națională, ministrul Pînzari a mers la Spitalul Clinic Militar pentru a se interesa de starea sănătății celor internați, dar și a verifica condițiile de lucru ale efectivului medical al instituției.

Experții ADEPT remarcă faptul că focarul de infecție în rândurile personalului Armatei Naționale a apărut la scurt timp după ce șeful statului a semnat, pe 13 iunie, decretul privind folosirea Armatei Naționale pe durata stării de urgență în sănătate publică. Potrivit decretului, Armata va acorda sprijinul necesar autorităților statului din domeniul ordinii publice în acțiunile de supraveghere a respectării de către persoanele fizice și juridice a măsurilor de prevenire și control a răspândirii infecției cu COVID-19, în corespundere cu hotărârile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică.

Motiv pentru semnarea decretului prezidențial a servit situația epidemiologică din Republica Moldova, cauzată de evoluția infecției cu COVID-19. Temei pentru implicarea Armatei Naționale ar servi prevederile din Constituție, cele din Legea cu privire la apărarea națională, hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și demersul președintelui Comisiei sus-nominalizate, prin care se invocă situația extremă în sănătate publică.

În notă se menționează că, totuși, câteva lucruri rămân neclarificate. Potrivit decretului prezidențial, ajutorul Armatei Naționale a fost solicitat de președintele CNESP, iar acest ajutor este acordat autorităților statului din domeniul ordinii publice în acțiunile de supraveghere a respectării de către persoanele fizice și juridice a măsurilor de prevenire și control a răspândirii infecției cu COVID-19. În primul rând, potrivit Codului Contravențional, reprezentanții armatei nu au statut de agenți constatatori. În combaterea COVID-19 acest statut îl are poliția și Agenția Națională pentru Sănătate Publică. În al doilea rând, în perioada stării de urgență Ministerul Afacerilor Interne a folosit un efectiv de aproximativ 9 000 de polițiști pentru a supraveghea respectarea măsurilor de protecție împotriva răspândirii COVID-19 și nu au existat plângeri din partea MAI că nu ar dispune de forțe suficiente pentru a face față provocărilor.

Nota analitică a fost realizată cu sprijinul Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova.i

Source: ipn.md

Keywords:

coronavirus , armata

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1657
Populația:
3781 locuitori

Rubleniţa este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Rubleniţa și Rubleniţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Soroca și la 162 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3781 de oameni. Satul Rubleniţa a fost menționat documentar în anul 1657.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.