16 september 2020, 15:00 Moldovan reality views 4209
Angajații de la Institutul Mamei și Copilului, obligați să suporte cheltuielile în cazul infectării cu COVID-19
16 september 2020, 15:00 Moldovan reality views 4209

Angajații de la Institutul Mamei și Copilului, obligați să suporte cheltuielile în cazul infectării cu COVID-19

Pînă pe 30 septembrie, toți angajații Institutului Mamei și Copilului sînt obligați să semneze o declarație pe propria răspundere prin care își asumă toate riscurile și consecințele infectării cu COVID-19.

Documentul este semnat de directorul Sergiu Gladun. Purtătorul de cuvînt al Institutului, Maxim Cazacu a declarat pentru Sănătate INFO că măsura a fost necesară pentru a responsabiliza angajații să se protejeze împotriva noului tip de coronavirus.

Lucrătorii medicali cu care am discutat, dar care au dorit să rămînă în anonimat, au menționat că vineri, 11 septembrie, au primit un model de declarație, care a fost însă înlocuit astăzi. În prima variantă, angajații trebuiau să-și asume benevol toate riscurile și consecințele infectării cu COVID19. În document scrie așa: „Benevol îmi asum toate riscurile și consecințele survenite asupra vieții și stării mele de sănătate(inclusiv, cu suportarea cheltuielilor financiare din surse proprii), pe perioada activității mele în cadrul IMC, inclusiv pe perioada prezenței mele fizice la locul de muncă, incluzînd perioada de deplasare spre și dinspre locul de muncă, fiind conștient de situația epidemiologică din țară și riscurile asupra sănătății mele și altor persoane cu care voi fi în contact, în cazul manifestării simptomelor (tuse, febră), precum și utilizarea dezinfectanților. Mă oblig să respect recomandarea de a-mi automonitoriza zilnic starea de sănătate, iar la apariția simptomelor clinice de infecție respiratorie mă voi adresa la medicul de familie, evitînd contactul cu alte persoane și informînd șeful de secție în scris, prin e-mail sau SMS”.

Cadrele medicale s-ar fi indignat pe conținutul declarației, astfel că astăzi au primit un al model cu un alt text din care au fost înlăturate frazele în care erau obligați să-și asume nu doar riscurile, dar și cheltuielile pentru tratament din propriul buzunar, în cazul în care se infectează cu COVID19.

Potrivit ultimelor date prezentate de Ministerul Sănătății pe data de 2 septembrie, numărul cadrelor medicale, infectate cu Sars-Cov-2 era de 4.421. Dintre aceștia 1.153 - medici, 1.950 - asistenți medicali, 800 - infirmieri și 518 - personal auxiliar.

Institutul Mamei și Copilului are în prezent 2.294 de angajați. De la începutul pandemiei și pînă în prezent, 75 de persoane s-au infectat. Este vorba de 30 de medici, 31 de asistenți medicali și 14 angajați ai personalului auxiliar.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1644
Populația:
904 locuitori

Mănoileşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mănoileşti, Novaia Nicolaevca, Vulpești și Rezina. Satul Mănoilești este situat la o distanță de 9 km de orașul Ungheni și la 99 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 904 oameni. Satul Mănoilești a fost atestat documentar în anul 1644.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.