22 september 2020, 12:00 Moldovan reality views 4188
Dodon, discurs la ONU: Viitorul nostru comun înseamnă o planetă protejată
22 september 2020, 12:00 Moldovan reality views 4188

Dodon, discurs la ONU: Viitorul nostru comun înseamnă o planetă protejată

Republica Moldova sprijină plenar efortul colectiv de realizare a obiectivelor transpuse în Declarația aniversară a Organizației Națiunilor Unite și își asumă angajamentul să contribuie la răspunsul comun asupra sfidărilor majore cu care se confruntă ONU și comunitatea internațională.

Declarația se conține în discursul susținut de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, rostit astăzi în cadrul reuniunii de nivel înalt a Adunării Generale a ONU de celebrare a celei de-a 75-a aniversări a Organizației Națiunilor Unite, scrie a-tv.md.

În discursul său, Igor Dodon a mai declarat că cea de-a 75-a aniversare a Organizației Națiunilor Unite este umbrită de efectele pandemiei COVID-19, dar constituie un prilej oportun oferit șefilor de state și de guverne de a conștientiza lacunele din trecut și de a conveni asupra cooperării constructive în viitor.

“Este un an în care multilateralismul a devenit mai relevant ca niciodată, iar necesitatea revigorării acestuia – imperativă. Înființată în gloriosul an 1945 și extinsă continuu de la 50 de state fondatoare pînă la 193 de membri astăzi, Organizația Națiunilor Unite este singura platformă politică globală de dialog și cooperare. Este vocea consolidată a umanității. Cei trei piloni ai sistemului ONU – pacea și securitatea, drepturile omului și dezvoltarea – au rezistat în timp, reconfirmîndu-și, astfel, importanța”, a declarat Igor Dodon.
De asemenea, Igor Dodon constată, în discursul său, că nu toate tratatele sînt respectate de către statele membre, iar amenințările la adresa securității capătă forme tot mai complexe.

“Astăzi în lume încă persistă discriminarea, bazată pe gen, origine, rasă, religie sau dizabilitate. Aceste circumstanțe motivează apelul Secretarului General ONU, domnul Antonio Guterres, de participare la un dialog global privind relevanța ONU pentru viitor. Cu certitudine, consultarea opiniei oamenilor este decisivă pentru ca Organizația să-și mențină importanța, să poată servi mai bine nevoilor umanității și pentru ca statele membre să-și sporească capacitățile de atingere a obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a mai spus președintele Republicii Moldova.

Igor Dodon a mai optat, în discursul său, pentru un viitor care înseamnă o planetă protejată la modul propriu, nu doar declarativ

“Declarația de celebrare a celei de-a 75-a Aniversări a Națiunilor Unite. Textul acestui document reprezintă produsul discuției cu membrii societăților noastre și este rezultatul unor negocieri solide între state. Cu toții am agreat o foaie de parcurs ambițioasă pentru viitorul nostru comun. Un viitor care înseamnă o planetă protejată la modul propriu, nu doar declarativ”, a conchis șeful statului.

Source: noi.md

Keywords:

Igor Dodon , ONU

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
2127 locuitori

Tudora este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Tudora este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 44 km de orașul Ștefan Vodă și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2127 de oameni. Satul Tudora a fost menționat documentar în anul 1595.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.