10 april 2020, 13:00 Moldovan reality views 4062
Cercetătorii din Bălți avertizează agricultorii despre pericolul culturilor modificate genetic
10 april 2020, 13:00 Moldovan reality views 4062

Cercetătorii din Bălți avertizează agricultorii despre pericolul culturilor modificate genetic

Anul acesta s-a dovedit a fi unul dintre cei mai dificili, îndeosebi pentru agricultura din țara noastră.

Temperaturile mari și seceta au distrus o parte semnificativă a recoltei, plantații de pe hectare întregi au fost distruse. Potrivit lui Boris Boincean, cercetător al Institutului de Cercetări „Selecția", mulți fermieri folosesc semințe modificate genetic, deoarece sunt mai rezistente la variațiile de temperatură. Cu toate acestea, potrivit cercetătorului, nu este încă clar impactul culturilor modificate genetic asupra mediului și asupra sănătății omului. Aceastea ar putea fi periculoase.

Cercetătorul a spus că tot mai mulți agricultori din Moldova renunță la metodele clasice de prelucrare a câmpurilor, preferând să folosească substanțe chimice și hibrizi. Puțini însă se gândesc la refacerea sistemelor de irigații din țară, folosind semințe și îngrășăminte naturale. Utilizarea peste tot a substanțelor chimice și a mineralelor artificiale de către agricultori, potrivit specialistului, poate duce la consecințe grave.

Boris Boincean a subliniat că oamenii de știință încă nu pot răspunde în mod specific dacă OMG-urile sunt sau nu periculoase pentru corpul uman. Cu toate acestea, se cunoaște că consumul de alimente cu organizme modificate duce la alergii și toxicoză.

Imaginea câmpurilor este afectată puternic de plantțiile cu OMG-uri în întreaga lume. Unele țări extind astfel de câmpuril, în timp ce altele, renunță la culturile modificate genetic.

Source: www.btv.md

Keywords:

OMG , Balti , fermieri , savanti

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1853
Populația:
1317 locuitori

Cotihana este o localitate din cadrul oraşului Cahul, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cahul și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia localităţii constituia 1317 locuitori. Satul Cotihana a fost menționat documentar în anul 1853.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.