28 october 2020, 14:02 Moldovan reality views 2272
ONG-urile, îngrijorate: „Cerem Maiei Sandu să renunțe la destabilizări”
28 october 2020, 14:02 Moldovan reality views 2272

ONG-urile, îngrijorate: „Cerem Maiei Sandu să renunțe la destabilizări”

Organizațiile Guvernul Tinerilor din Republica Moldova, Centrul pentru Cooperarea Tinerilor și Scutul Moldovenesc condamnă tentativele de destabilizare post-electorale ale Maiei Sandu și își exprimă îngrijorarea în legătură cu intențiile liderului PAS de a organiza proteste de amploare în cazul pierderii alegerilor.

Într-o declarație semnată, ONG-urile îndeamnă concurenții electorali să dea dovadă de aceeași afecțiune față de țară și popor precum în campania electorală, fără a semăna ură și învrăjbire între oameni.

„Noi am constatat cu regret că aceleași tehnici politice au fost aplicate în 2016, cînd Maia Sandu a fost învinsă alegerile prezidențiale, lansînd un val de ură în societate, ceea ce a dus la antagonizarea cetățenilor, fenomen care abia de a dispărut peste un an.

Cerem de la candidați, mai cu seamă de la cei de drepta, care cel puțin declarativ promovează valorile europene precum libertatea de gîndire, libertatea votului și libertatea exprimării, să se ghideze anume de acestea în asumearea rezultatelor alegerilor, precum și să țină cont de faptul că poporul moldovenesc este suveran și doar el este în drept să decidă cine va fi următorul președinte al țării, idiferent dacă rezultatul votului este sau nu pe placul unui sau altui candidat", se arată în declarație.

Mai mult, cele trei organizații neguvernamentale îndeamnă toți candidații ca, indiferent de rezultatele alegerilor prezidențiale, candidații să revină la normalitate și să purceadă la îndeplinirea programelor lor electorale pe căile legale, legitime și disponibile.

„Cerem insistent de la candidați, în special de la Maia Sandu, să respecte opțiunea cetățenilor de vot, să renunțe la destabilizări, iar dacă cu siguranță crede în falsificarea alegerilor atunci să comunice societății cum aceasta va avea loc, pentru a evita demagogia și populismul pre-electoral și pentru a nu semăna neîncredere și haos.

De asemenea, în cazul unor probe concludente, solicităm Maiei Sandu să se adreseze organelor de drept și să să-și argumenteze poziția enunțată. La fel, atenționăm că în fiecare secție de votare există observatori și reprezentați ai tuturor partidelor, inclusiv observatori ai altor ONG-uri, chiar și observatori internaționali, iar declarațiile Maiei Sandu în acest caz denigrează profesionalismul și capacitățile acestora.

Iar dacă Maia Sandu deja s-a resemnat cu pierderea în aceste alegeri, atunci insistăm ca cetățenii să nu fie implicați în exprimarea frustrărilor sale personale și de partid, iar în acțiunile ulterioare să se ghideze exclusiv de interesul public și național, și nu de cel personal sau îngust de partid", se mai arată în declarație.

Source: noi.md

Keywords:

Maia Sandu , ONG

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1555
Populația:
2063 locuitori

Trebisăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Trebisăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat pe malul stîng al rîului Draghişte. Satul Trebisăuţi se află la o distanţă de 7 km de oraşul Briceni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2063 de oameni. Satul Trebisăuţi este atestat documentar în anul 1555.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.