22 january 2021, 14:15 Moldovan reality views 3096
Moldova riscă să piardă 60 mln euro din asistenţa financiară acordată de România
22 january 2021, 14:15 Moldovan reality views 3096

Moldova riscă să piardă 60 mln euro din asistenţa financiară acordată de România

Republica Moldova riscă să piardă 60 de milioane de euro din asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro acordată de Romînia prin acordul semnat în 2010.

Acest lucru se poate întîmpla dacă Guvernul de la Chişinău nu va semna pînă în luna aprilie, anul curent, protocolul adiţional prin care a fost prelungit şi extins acordul. Declaraţiile au fost făcute de către ambasadorul Romîniei în Moldova, Daniel Ioniţă, în cadrul emisiunii ediției din 21 ianuarie a emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova, scrie newsmaker.md.

„Protocolul şase este un act adiţional la acordul de grant de 100 de milioane, care va expira în luna aprilie, anul curent. Dacă nu este prelungită valabilitatea de implementare a proiectelor aflate în curs şi dacă nu găsim posibilitate de a finanţa alte proiecte din banii pe care încă îi avem la dispoziţie, există marele riscă să fie pierdute circa 60 de milioane de euro de către R. Moldova”, a explicat ambasdorul.

Daniel Ioniţă a subliniat că partea romînă a expediat la Chişinău acest protocol încă în luna noiembrie 2020. La acel moment exista Guvernul Chicu, care putea să semneze acest protocol, însă lucrurile s-au complicat şi mai mult cînd Ion Chicu a demisionat şi nu este clar dacă Guvernul interimar poate semna respectivul protocol.

„Este un protocol inter-guvernamental. Noi am trimis acest protocol la începutul lunii noiembrie, să fim înţeleşi… Din cîte ştiu, Republica Moldova a intrat în statut de guvern interimar doar spre finalul lunii decembrie”, a declarat diplomatul.

Șeful misiunii diplomatice romîne a mai precizat că „protocolul şase îşi propune pe de o parte să prelungească cu încă cinci ani acordul de grant cu 100 de milioane, iar pe de altă parte să prelungească proiectele care sînt în curs de implementare, tocmai pentru a nu pierde banii deja alocaţi”.

Amintim că președinta țării Maia Sandu anunțat pe 11 ianuarie că a adresat o sesizare Curții Constituționale cu cererea de a verifica constituționalitatea mai multor articole de lege care limitează președintele țării și guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor.

Curtea Constituțională urmează să aducă claritate inclusiv asupra faptului dacă guvernul interimar condus de Aureliu Ciocoi va putea semna tratate internaţionale.

Source: newsmaker.md

Keywords:

Romania , bani

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
816 locuitori

Mereni este un sat din cadrul comunei Albina, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cimișlia și la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 816 oameni. Satul Mereni a fost menționat documentar în anul 1892.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.