03 april 2021, 16:00 Moldovan reality views 4024
Sesizarea depusă de Maia Sandu la CC, admisă parțial. Guvernul interimar va putea numi persoane în funcții de demnitate publică
03 april 2021, 16:00 Moldovan reality views 4024

Sesizarea depusă de Maia Sandu la CC, admisă parțial. Guvernul interimar va putea numi persoane în funcții de demnitate publică

Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea depusă de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. În aceste condiții, potrivit deciziei CC, Guvernul interimar va putea numi persoane în funcții de demnitate publică. Decizia Curții Constituțională este irevocabilă, transmite TV8.md.

„Se admite parțial sesizarea depusă de Maia Sandu. Se declară neconstituționale articolul 15, aliniatul 2, litera e, și aliniatul 3, și articolul 23, aliniatul 6, din Legea cu privire la Guvern nr. 136 din 7 iulie 2017, în partea care interzice Guvernului al cărui mandat a încetat să numească, să propună pentru numire persoane în funcții de demnitate publică altele decât miniștri, or în funcțiile publice. Până la modificarea legii de către Parlament, Guvernul al cărui mandat a încetat va putea numi sau propune pentru numire persoane în funcții de demnitate publică pentru un termen determinat până la o nouă numire a aceleiași persoane sau alteia efectuată de Guvernul cu puteri depline", a declarat președinta CC, Domnica Manole.

Curtea Constituțională a recunoscut constituționale prevederile prin care Guvernul interimar va putea să demită funcționari publici, „cu excepția cazurilor de imposibilitatea obiectivă a persoanelor de a-și îndeplini atribuțiile".

Totodată, o parte din sesizarea depusă de șefa statului nu a fost admisă. Este vorba partea referitoarea la controlul constituționalității prevederilor ce stabilesc că guvernul al cărui mandat a încetat nu este în drept să încheie tratate internaționale care implică angajamente financiare pentru Moldova. „Se declară inadmisibilă sesizarea în partea referitoare la controlul constituționalității articolelor 15, aliniat 2, litera d și f, și 23, aliniat 3 și 26 aliniatele 6-9 din legea cu privire la Guvern nr.136 din 7 iulie 2017", a adăugat Domnica Manole.

Judecătoarea Liuba Șova a avut o opinie separată.

Sesizarea a fost depusă de către șefa statului, Maia Sandu, pe data de 11 februarie curent.

Source: tv8.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1630
Populația:
2618 locuitori

Brînza este un sat şi comună din raionul Cahul. Brînza este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cahul și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2618 oameni. Satul Brînza a fost menționat documentar în anul 1630.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.