04 july 2021, 16:30 Moldovan reality views 2549
Consulatul R. Moldova de la Odesa şi terenul aferent rămîn în posesia statului
04 july 2021, 16:30 Moldovan reality views 2549

Consulatul R. Moldova de la Odesa şi terenul aferent rămîn în posesia statului

Consulatul ţării noastre la Odesa, Ucraina, şi terenul aferent vor rămîne în posesia statului. Curtea de Apel Chişinău a menţinut în vigoare decizia Guvernului Chicu privind încetarea schimbului clădirii Consulatului cu un alt imobil, estimat la doar 90 de mii de dolari.

Astfel, a fost respinsă ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată înaintată împotriva executivului de Irina Rolemskaia, cea care trebuia să intre în posesia terenului pe care se află consulatul.

Curtea de Apel Chişinău a casat integral hotărîrea Judecătoriei Chișinău cu sediul în sectorul Rîșcani care la cererea Irinei Rolemskaia, a anulat hotărîrea Guvernului Chicu privind încetarea schimbului de imobile. Terenul şi clădirea Consulatului ţării noastre la Odesa a fost estimat anterior la un milion 170 de mii de dolari şi, în perioada Guvernului Filip, a intrat în posesia Irinei Rolemskaia, care a cerut în instanţă ca Republica Moldova să înceapă procedura de încheiere a contractului de schimb.

La sfîrşitul anului trecut, Procuratura Generală a anunţat despre intentarea unui dosar penal pentru abuz în serviciu în tentativa de a deposeda țara noastră de clădirea Consulatului din Odesa, fiind vizaţi factori de decizie care ar fi acționat în interesele unor persoane influente din Moldova. Acestea ar fi încercat să obțină, la preț derizoriu, clădirea consulatului și un teren aferent în schimbul unei alte clădiri din Odesa.

Potrivit Procuraturii, valoarea clădirii consulatului este de peste 450 de mii de dolari, iar dreptul de folosință asupra terenului a fost estimt la peste 1,3 milioane de dolari. Însă, factori de decizie de la Ministerul de Externe, în comun cu un grup de lucru, ar fi asumat ilegal rolul de evaluator si au stabilit arbitrar un preț de doar 520 de mii de dolari.

 

Source: noi.md

Keywords:

Odesa , Curtea de Apel , consulat

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
359 locuitori

Sălcuţa Nouă este un sat din cadrul comunei Cîrnăţenii Noi, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Căușeni și la 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 359 de oameni. Satul Sălcuţa Nouă a fost întemeiat în anul 1930.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.