18 september 2021, 11:00 Moldovan reality views 2951
Moldova tot mai aproape de vaccinarea obligatorie! Ce restricții ar putea fi introduse
18 september 2021, 11:00 Moldovan reality views 2951

Moldova tot mai aproape de vaccinarea obligatorie! Ce restricții ar putea fi introduse

Republica Moldova se apropie tot mai mult de vaccinarea obligatorie.

Potrivit unei viitoare hotărîri a Comișiei Extraordinare de Sănătate Publică, care este încă în proces de elaborare și consultare cu membrii Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI) moldovenii angajați în domeniile care presupun lucrul cu publicul pentru a activa în continuare vor fi nevoiți să prezinte unul din trei documente - certificat de vaccinare, certificat de însănătoșire post COVID-19 sau dovada testării COVID-19 odată la 14 zile, informează Noi.md

Astfel, potrivit viitoarelor prevederi, începînd cu 18 octombrie 2021, în scopul reducerii riscului de infectare, activitatea pentru categoriile de angajați:

• personalul instituțiilor medico-sanitare publice și private, a instituțiilor socio-medicale și a instituțiilor de reabilitare/recuperare/balneo-sanatoriale

• personalul centrelor de plasament pentru copii

• personalul centrelor de plasament pentru vîrstnici

• personalul din unitățile poștale care interacționează nemijlocit cu clienții

• personalul din unitățile bancare care interacționează nemijlocit cu clienții

• angajații structurilor subordonate ale Ministerului Afacerilor Interne și ai Serviciului Vamal

• angajații autorităților publice centrale și locale care au atribuții de control, precum și toți cei care, prin natura activității, interacționează nemijlocit cu cetățenii

• angajații antrenați în activitățile supuse măsurilor de protecție prevăzute la pct. 2, 3 și 4 din Anexa 1.

Se permite cu respectarea uneia dintre următoarele condiții:

  1. Prezentarea certificatului de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hîrtie sau în format digital); dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  2. Prezentarea concluziei medicale care confirmă că persoana a suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19. Actul confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19 este valabil pe durata perioadei de 90 zile din data efectuării investigației;
  3. Prezentarea, o dată la 14 zile, a rezultatului unui test diagnostic la COVID-19 (test rapid de diagnostic AgSarsC-oV-2 sau test PCR la COVID-19), efectuat din cont propriu (pe suport de hîrtie sau în format digital).

N.B! Conducătorii autorităților publice centrale și locale, precum și ai entităților private îi vor informa, pînă la 22 septembrie 2021, pe angajații vizați cu privire la noile măsuri adoptate de autorități.

Totodată, organizatorii de evenimente în masă în aer liber, sau în sălile de concerte, teatrele și cinematografele din țară, precum și cei din domeniul HoReCa vor putea activa la capacitate maximă doar cu condiția ca toți cei care participă la eveniment vor prezenta certificate de vaccinare, în caz contrar aceștia vor putea activa la capacitate de 50% cu asigurarea de minim 2 sau 4 metri pătrați(de la caz la caz) distanță socială.

Noile prevederi sînt încă în proces de elaborare și urmează să fie adoptate în zilele ce urmează.

Reamintim că vaccinarea antiCOVID-19 în Republica Moldova este una benevolă, potrivit ultimelor informații cetățenii nu se grăbesc să se imunizeze din diferite motive, printre care frica de vaccin.

Mai jos găsiți proiectul viitoarei hotărîri, dar și anexele care prezintă modul în care urmează să fie organizată activitatea instituțiilor publice sau private.

Proiect Hotarirea CNESP Nr.62 by Noi.md

Anexa 1 Planul de Evaluare ... by Noi.md

Anexa 2_masuri de Prevenire... by Noi.md

Source: noi.md

Keywords:

coronavirus , vaccin , imunizare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XIX
Populația:
1011 locuitori

Huluboaia este un sat şi comună din raionul Cahul. Huluboaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cahul și la 210 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1011 oameni. Satul Huluboaia a fost înființat în a doua jumătatea a secolului XIX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.