22 september 2021, 10:30 Moldovan reality views 2096
Mai multe medicamente în Moldova s-au scumpit cu 20-30 la sută
22 september 2021, 10:30 Moldovan reality views 2096

Mai multe medicamente în Moldova s-au scumpit cu 20-30 la sută

Sănătatea devine din ce în ce mai scumpă. După carburanți și alimente, prețurile la medicamente cresc constant în farmacii.

Despre asta se plîng oamenii pe rețelele de socializare care spun că, în plin sezon rece, un preparat folosit la tratarea virozelor a ajuns să coste 90 de lei, în timp ce vara era vîndut cu aproape 30 de lei mai puțin.

Majorarea prețurilor ne-a fost confirmată și de reprezentanții unor farmacii care spun că tarifele scresc de la o zi la alta, așa că unele preparate s-au scumpit chiar și cu 100 de lei. De cealaltă parte, responsabili din domeniul farmaceutic ne-au spus că vor veni în zilele următoare cu o reacție, , transmite Noi.md cu referire la Tv6.md.

”Avem „crestere economică” pe alocuri și pentru cineva. Din iunie pînă în septembrie, preturile la multe medicamente, inclusiv la acest preparat, au crescut cu 20-30 la sută. Guvernul nu se implică, să nu sperie cumva fenomenul acesta „benefic”.” – a scris, cu ironie pe rețelele de socializare fostul comunist Victor Stepaniuc, despre un preparat pentru tuse, folosit des în cazul virozelor și care s-a scumpit cu aproape 30 de lei în ultimele luni.

Responsabila de la relații publice a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Oxana Bălan ne-a rugat să revenim mîine cu un apel pentru a lua legătura cu administrația agenției

Oxana Balan, responsabila relații publice a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale: „Puteți mîine să reveniți fiindcă la noi acum se discută niște chestii și să reveniți mîine ca să pot să vorbesc cu domnul director ca să vă dau un răspuns”.

Iar președintele Asociației Farmaciștilor, Ion Zgîrcu ne-a declarat în prealabil că scumpirile ar fi provocate de distribuitorii de medicamente, reieșind din creșterea prețurilor la combustibil și produsele petroliere.

Președintele Asociației Farmaciștilor din Republica Moldova: „S-au scumpit foarte mult prețurile de transportare. s-a scumpit benzina și respectiv s-au scumpit și costurile de logistică. Farmacia nu poate pune mai mult decît un anumit procent la medicamente deasupra. Farmacia are un adaos limitat inclus de stat care se monitorizează foarte strict și practic nu este încălcat niciodată”.

Potrivit studiului oferit de Ministerul sănătății: în Republica Moldova, farmaciile sînt unele din cele mai vizitate instituții de către populația generală – zilnic fiind vorba de peste 150.000 de persoane.

Source: noi.md

Keywords:

medicamente , preţ , scumpire

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
585 locuitori

Dumitreni este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Florești și la 141 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 585 de oameni. Satul Dumitreni a fost înființat în anul 1854.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.