20 january 2022, 11:00 Moldovan reality views 3144
Asigurarea stagiului de cotizare în baza contractului individual
20 january 2022, 11:00 Moldovan reality views 3144

Asigurarea stagiului de cotizare în baza contractului individual

Casa Naţională de Asigurări Sociale reamintește persoanelor neîncadrate în cîmpul muncii despre oportunitatea asigurării unui stagiu de cotizare prin încheierea contractului individual cu această instituție. Cuantumul contribuţiei de asigurări sociale de stat pentru aceste persoane constituie 12 838 de lei pe an, transmite Noi.md cu referire la diez.md.

Potrivit Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, persoanele pot fi asigurate pe bază de contract individual, plătind contribuţii de asigurări sociale de stat în sumă de 12 838 de lei pentru anul 2022 sau 1 070 de lei pe lună.

De asemenea, persoanele fizice, proprietari sau arendaşi de terenuri agricole, care lucrează terenul în mod individual, se pot asigura pe bază de contract individual plătind contribuții în sumă de 3 270 de lei pe an sau 272,50 lei pentru o lună.

Perioada de achitare a contribuțiilor în baza contractului individual, reprezintă perioada asigurată care se include în stagiul de cotizare pentru stabilirea pensiei pentru limită de vîrstă şi a ajutorului de deces.

Pensia pentru limită de vîrstă poate fi stabilită la împlinirea vîrstelor standard de pensionare cu condiția realizării stagiului minim de cotizare de 15 ani.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1630
Populația:
2618 locuitori

Brînza este un sat şi comună din raionul Cahul. Brînza este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cahul și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2618 oameni. Satul Brînza a fost menționat documentar în anul 1630.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.