08 june 2022, 14:30 Moldovan reality views 3879
Discuțiile cu Gazprom în privința livrărilor de gaz natural către R.Moldova, suspendate
Photo: point.md
08 june 2022, 14:30 Moldovan reality views 3879

Discuțiile cu Gazprom în privința livrărilor de gaz natural către R.Moldova, suspendate

Guvernul de la Chișinău ar putea primi, la sfîrşitul acestei luni, un răspuns de la Gazprom privind livrările de gaz rusesc la iarnă.

Într-un interviu pentru TVRmoldova, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat că a primit unele semnale de la Gazprom în legatură cu o eventuală discuţie despre această problemă. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat că a primit unele semnale de la Gazprom în legatură cu o eventuală discuţie despre această problemă.

Discuțiile cu gigantul rus Gazprom în privința livrărilor de gaz natural către Republica Moldova sînt suspendate de mai multe luni. Moldovagaz și Gazprom trebuiau să semneze, pînă pe 1 mai, un acord privind stingerea datoriei istorice acumulate pe malul drept al Nistrului. Pînă atunci, Chişinăul trebuia să facă un audit al datoriei. Ministrul Infrastructurii spune că abia la sfîrşitul săptămînii viitoare ar putea fi selectată compania care va face auditul la Moldovagaz. Anterior, executivul Republicii Moldova a trimis o scrisoare către Gazprom în care a solicitat o poziție clară legată de livrarea gazului rusesc.

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii: „Nu am primit un răspuns, dar am primit un semnal prin care pînă la finalul lunii august ar trebui să avem o discuţie şi avea o claritate în acest sens. Cred că o discuţie prin videoconferinţă în care să înţelegem care sînt planurile Gazprom faţă de acest contract”.

Într-o postare pe reţelele sociale, vicepreşedintele Parlamentului, Mihai Popşoi, a exclus organizarea unor negocieri directe între Gazprom și Republica Moldova, la Moscova. Parlamentarul spune că o condiţie pentru un preț mai mic la gazul rusesc ar fi susținerea războiului dus de Rusia în Ucraina.

Autorităţile se pregătesc pentru orice scenariu.

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii: „Vedem ce se întîmplă cu alte ţări, care chiar dacă aveau un contract, anumite înţelegeri s-a decis reducerea volumului, sau anularea în întregime a acelor contracte, noi ne pregătim de orice scenariu. Noi sîntem pregătiţi. avem un minim stoc de 24 milioane m3 de gaze stocat în sistemul de transport al României”.

În următoarele două luni, datorită creditului semnat cu BERD, rezerva de gaz stocată în România va fi mărită. Va fi completată şi rezerva de stat cu păcură. Autorităţile iau în calcul şi achiziţionarea întregului necesar de energie electrică din Ucraina.

Source: tvrmoldova.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1742
Populația:
1611 locuitori

Hănăseni este un sat din cadrul comunei Pleşeni, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cantemir și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1611 oameni. Satul Hănăseni a fost menționat documentar în anul 1742.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.