19 february 2014, 10:56 Celebrities views 10148
Grigore Vieru, venerat la Iaşi
Photo: trm.md
19 february 2014, 10:56 Celebrities views 10148

Grigore Vieru, venerat la Iaşi

Poetul Grigore Vieru a fost venerat la Iaşi, pe 14 februarie, zi în care marele poet ar fi împlinit 79 de ani. Evenimentul organizat de Consulatul General al Republicii Moldova la Iaşi a inclus o ceremonie oficială de depunere de coroane şi jerbe de flori la bustul scriitorului din parcul Copou.

Programul evenimentului a cuprins intonarea imnului de stat, un ceremonial religios oficiat de preoți de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, discursuri ale oficialităţilor, solemnitatea de depunere a coroanelor şi jerbelor de flori, precum şi un spectacol de muzică şi poezie „Taina care mă apără", prezentat de grupul folcloric „Şezătoarea" de la Şcoala Vînători din județul Neamţ.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, solemnitatea de depunere a coroanelor şi jerbelor de flori a avut loc cu participarea Gărzilor de Onoare şi a Fanfarei militare din cadrul Brigăzii Militare nr.15 „Podul Înalt" din Iaşi.

La eveniment au luat parte conducătorii principalelor instituţii şi autorităţi din Iaşi, precum prefectul Județului Iași, Romeo Olteanu, preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, viceprimarul municipiului, Mihai Chirică, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Romînia cu filiala la Iaşi, Cassian Maria Spiridon, oameni de cultură, precum şi cetăţeni care cunosc şi apreciază opera poetului.

Din Republica Moldova, cu titlu de invitat special, a participat Mihai Cimpoi, academician şi membru al Uniunii Scriitorilor, care a adresat, în numele tuturor colegilor de la Chişinău, cele mai frumoase gînduri şi cuvinte alese la adresa poetului naţional.

În oraşul Iaşi este instalat un bust al poetului, iar o stradă poartă numele lui Grigore Vieru. În viitor, Consulatul General al Republicii Moldova la Iaşi va solicita autorităţilor locale să redenumească un liceu în cinstea regretatului scriitor.

Source: trm.md

Keywords:

scriitor , poet , Iaşi , moldovenii , cultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
23327 locuitori
Logo

Municipiul Comrat este capitala unităţii teritoriale autonome Găgăuzia din Republica Moldova. Amplasat în partea de sud a republicii, în valea rîului Ialpugul-Mare, municipiul Comrat este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia municipiului constituie 23327 locuitori. Data primei atestări documentare a oraşului Comrat este incertă. Localitatea a apărut la hotarul secolelor XVIII şi XIX, iar în 1819 autorităţile ruse colonizau  satul cu bulgari şi alte naţionalităţi venite de peste Dunăre.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.