15 january 2024, 11:30 Celebrities views 69608
Povestea celebrei fotografii a lui Mihai Eminescu
15 january 2024, 11:30 Celebrities views 69608

Povestea celebrei fotografii a lui Mihai Eminescu

O fotografie realizată în grabă la Praga pe cînd Mihai Eminescu avea 19 ani a devenit celebră peste ani. Cine a realizat portretul marelui poet?

Portretul a fost realizat în anul 1869, în Piaţa Sf. Wenceslas, atunci cînd Eminescu avea 19 ani. Aşa îl cunoaştem noi pe Eminescu, aceasta era fotografia din cărţile de Limba Romînă: profil aproape sculptural, frunte înaltă, păr pe spate, papion.

Mihai Eminescu s-a lăsat rar fotografiat. Cu el se cunosc patru portrete mai celebre.

Portretul care a fost considerat o bună perioadă de timp imaginea reprezentativă a poetului îi aparţine lui Franz Duschek (fotograf al Curţii), un fotograf ceh care-şi avea studioul pe Str. Franklin din Bucureşti.

Fotografia a fost realizată în perioada 1880-1883, atunci cînd Eminescu avea în jur de 30-33 de ani, şi a fost publicată de Titu Maiorescu într-un medalion cu portretele membrilor asociaţiei culturale Junimea; acesta e şi motivul pentru care poetul a ajuns în atelierul lui Duschek. Portretul a fost folosit ulterior în volumul princeps intitulat Poesii, dar şi în revista "Familia", la moartea lui Eminescu, în 1889.

În acele vremuri, fotografii cereau onorarii mari fapt ce îi punea în dificultate chiar şi pe oameni cum era Eminescu. Acesta poate fi şi una dintre cauzele pentru care nu există foarte multe imagini cu poetul.

În afara celebrului său portret mai există un desen în care Mihai Eminescu se află în public, dar unde este mai greu de reperat, o reproducere din 1904 a "Calendarului Minervei", reproducerea lui Jan Tomas după un original de la AC Cuza care este şi cea care a intrat în istorie.

Ultima fotografie a poetului este cea realizată prin anii 1887-1888 de către fotograful Jean Bieling din Botoşani.

Sursa: apropo.ro

Comments

 (3)
  • #4 emef Reply Quote selected
    Pt. Ion: Moldovenistii de pe acest site practica furtul intelectual sistematic. In virtutea acestei practici, ipochimenii par a crede ca ortografia folosita in România pana in 1989 e cea a "limbii moldovenesti" care chipurile ar face-o diferita de limba româna... In ortografia respectiva se folosea aproape preponderent "î".  Fiind agramati -- ca orice moldovenisti care se respecta -- personajale par a crede ca litera "î" se foloseste inclusiv in transcrierea cuvintelor derivate din etnonimul "român". Greseala respectiva e asociata nu numai cu prostia, dar si cu un complex deviat in ura fata de orice legat de români (fiindca in general hotii ii urasc pe cei pe care-i praduiesc), iar a deforma trascrierea acestui etnonim e o forma de sfidare moronica.   
  • #2 Ion Reply Quote selected
    si in genere, de ce scrieti despre acest poet roman, strain voua.
    scrieti despre ai vostri, maldaveni adevarati! despre Bucov etc.
  • #1 Ion Reply Quote selected
    cei de la moldoveni.md nu stiu ca se scrie "română" si nu "romînă".
    sau voi aveti gramatica voastra proprie?
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1430
Populația:
507 locuitori

Şercani este un sat din cadrul comunei Pohrebeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Orhei și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 507 oameni. Satul Șercani a fost menționat documentar în anul 1430.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.