12 february 2023, 15:00 Kaleidoscope views 37026
Banii noştri cu greşeli
12 february 2023, 15:00 Kaleidoscope views 37026

Banii noştri cu greşeli

Graba în care au fost tipăriţi primii lei moldoveneşti, grabă firească şi motivată economic (la fel s-a întîmplat în toate statele desprinse de URSS), a dus la strecurarea unor greşeli gramaticale în textele de pe bancnote.

Mai întâi mănăstirile:

Pe reversul bancnotei de 1 leu este imprimată Mănăstirea Căpriana. În toate emisiunile pînă în 2010 pe bancnotă e scris „Mînăstirea Căpriana". Începînd cu 2010 textul e corectat.

Bancnota de 10 leiMănăstirea Hîrjăuca. Pe bancnotele emise până în 2009 e scris „Mînăstirea Hîrjauca". Începînd cu 2009 s-a modificat în „Mănăstirea Hîrjauca".

Este dovadă de lipsă elementară de cunoaştere a limbii moldovenești utilizarea formei „Hîrjauca" în locul formei corecte „Hîrjăuca/Hîrjăuca", firească foneticii moldovenești.

50 de leiMănăstirea Hîrbovăț. Aici e jale mare! Pe bancnotele emise pînă în 2008 sub imaginea mănăstirii e scris „Mînăstire_ Hîrbovet"! Din 2008 încoace se scrie „Mănăstirea Hîrbovăţ". Aici chiar putem omite utilizarea literei î, la ce erori s-au putut face!

Cea mai cunoscută greşeală este cea de pe bancnota de 100 de lei. Cetatea Tighina e prezentată ca „Thighina". Începînd cu 2008 greşeala este corectată.



Pe bancota de 1000 de lei este reprezentată clădirea Preşedinţiei sub care e scris „Parlamentul Republicii Moldova". Într-adevăr, la începutul anilor '90 Parlamentul activa în edificiul respectiv, lucru care nu mai este valabil în prezent. Corectarea textului trebuie făcută în sensul indicării perioadei de funcţionare a Parlamentului în actualul palat prezidenţial.

Imaginea de pe bancnota de 500 lei nu conţine greşeli dar merită menţionată datorită unicităţii sale.

Pe ea e reprodusă Catedrala din Chişinău avînd în faţă Clopotniţa. Însă la data tipăririi bancnotei – 1992 – Clopotniţa nu exista, fiind reconstruită abia în 1997, după ce fusese distrusă de autorităţile sovietice în 1962.

Este un exemplu de anti-sovietism caracteristic perioadei de început a Republicii Moldova.

Deşi oficial bancnota este pusă în circulaţie în 1999, nu există motive să credem că ea a fost concepută şi tipărită ulterior reedificării Clopotniţei, dată fiind însăşi reprezentarea grafică executată după modelul original al Clopotniţei şi al acoperişului Catedralei.

Descrierile bancnotelor pe site-ul Băncii Naţionale a Moldovei nu menţionează greşelile de mai sus.

Din contra, se operează doar cu formele corecte, ce ar presupune, logic, neautenticitatea leilor cu greşeli. Adică tot ce e greşit e fals!

Odată cu schimbarea guvernatorului BNM s-au pus în circulaţie bancnote de 1 leu şi 20 de lei avînd semnătura lui D. Drăguţanu. Aceste modificări sunt indicate pe site-ul instituţiei. Acelaşi lucru ar trebui să se întâmple şi cu corectările din 2008, 2009 şi 2010.

Căci altfel, putem presupune – iarăşi logic – că bancnotele fără erori sunt false!

O remarcă şi despre monedele moldoveneşti: Acestea se bat la Monetăria Statului din România. (cu excepţia monezii de 50 de bani, versiunea 1997, cea aurie, din oţel cu alamă, care se bate în Cehia)

Tradiţia europeană a baterii monedelor (chiar şi după introducerea monedei unice) acordă gravorului dreptul de a-şi grava iniţialele pe rezultatul muncii sale.

Începînd cu 1993 pe banii moldoveneşti sînt prezente iniţialele CD, ale gravorului Constantin Dumitrescu. Pe monedele de 1 ban şi 10 bani – C. D. alăturate, pe cele de 5, 25 şi 50 (versiunea 1993 din aluminiu) – CD suprapuse (monogramă).

Începînd cu 2003 iniţialele dispar.

Cauza nu este făcută publică. Se poate doar presupune un exces de zel al luptei cu „imperialismul românesc", caracteristică perioadei 2001-2009.

Sper să fie îndreptată această regretabilă abordare, dacă tot tindem spre spiritul european.

Dar mult mai grav e că site-ul oficial al BNM nu menţionează numele lui C. Dumitrescu ca gravor al monedelor, la fel cum nu-l menţionează nici pe Gheorghe Vrabie ca autor al bancnotelor. Nu se indică nici măcar existenţa iniţialelor pe monede, lucru absurd având în vedere că ele sunt un indiciu de autenticitate a acestora.

Culmea prostiei este prezentarea pe acelaşi site a monedei de 1 ban din 1993 având iniţialele şterse cu vreun „fotoşop"! (toate monedele de 1 ban puse în circulaţie până în 2003 aveau gravate iniţialele)

Ca o concluzie: „Rîde de tine primul, înainte ca altcineva s-o facă." (Elsa Maxwell)

PS: Nu poate fi uitat nici paşaportul cetăţeanului RM tirajat la vremea lui în milioane de exemplare. Este şi el în categoria lucrurilor cu greşeli care ne însoţesc zilnic.

Source: natiadinurma.wordpress.com

Keywords:

greşeală , Moldova , bani

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1921 locuitori

Hlinaia este un sat şi comună din raionul Edineţ. Hlinaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hlinaia este situat la o distanță de 7 km de orașul Edineț, la 15 km de stația de cale ferată Brătușeni și la 209 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1921 de oameni. Satul Hlinaia pe Racovăț, din ținutul Hotin, este atestat documentar în anul 1620.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.