09 february 2016, 14:45 Kaleidoscope views 7170
09 february 2016, 14:45 Kaleidoscope views 7170

Povestea de succes a unei afaceri cu harbuji

 Totul a pornit în anii 2004-2005, după ce tinerii, Tatiana şi Sergiu Ţugui, s-au căsătorit şi au început viața familială împreună cu părinții soţului. Ideea de a înfiinţa o afacere în agricultură le-a fost insuflată tocmai de tata, agronom de specialitate.

După ce şi-au încheiat studiile (Tatiana a absol­vit Colegiul din Chişinău, specialitatea modelieră în confecţionarea hainelor iar Sergiu a absolvit STP din Slobozia-Doamne, raionul Orhei, specialitatea de mecanizare), tinerii au decis să-şi ia soarta în propriile mîini. Pentru început au semănat în jur de 3 ha de harbuji. În acel an roada s-a dovedit a fi bună şi tinerii gospodari au vîndut-o cu amănuntul la piaţa agricolă din Orhei. Pentru că rezultatul muncii lor i-a mulţumit, entuziasmaţi, ei au decis să-şi extindă afacerea pe suprafeţe mai mari. Zis şi făcut! Au avansat, totuşi cu paşi mici, adunînd bănuţ cu bănuţ ca să-şi poată procura din cîştigul obţinut un tractor MTZ 80 la mîna a doua.

De aici încolo, munca la pămînt a devenit vocaţie pentru familia Țugui. Pe parcursul anilor, pentru extinderea afacerii, au mai pro­curat în jur de 7 ha de pămînt, iar acum au în proprietate circa 10 ha de teren agricol. Nu s-au oprit însă aici – tinerii fermieri au mai luat în arendă circa 140 ha. A apărut, deci, necesitatea de a mai procura tehnică agricolă pentru prelucrarea acestora. De astă dată, fermierii au apelat la proiectele de finanţare, astfel, încît un tractor MTZ 82L l-au luat în leasing prin Proiectul 2KR şi încă unul l-au procurat prin intermediul Proiectului PNAET. De asemenea, au fost procurate şi două combine de marca NIVA, la mîna a doua, plus alte agregate necesare din surse financiare obţinute sub formă de credite bancare.

Fiind membri ai Federaţi­ei Naţionale a Agricultorilor din Moldova din anul 2007, familia Țugui a beneficiat de suport din partea Organizaţiei Regionale „Agroinform" – AO „Orhconsinfo". Tinerii fermieri au fost asistaţi în elaborarea tuturor actelor juridice necesare pentru fondarea Gospodăriei Țărăneşti, în elaborarea planului de afacere pentru procurarea tehnicii agricole prin Proiectul PNAET, au beneficiat de consultări şi suport pentru accesarea creditului bancar, pentru întocmirea dosarelor de subvenţionare. Mai mult, Tatiana şi Sergiu sînt deschişi şi dornici de a învăţa mereu, participă activ la seminarele și vizitele de studiu iniţiate de organizaţie. Băieţii spun că fără această susţinere le-ar fi fost mult mai greu să înfrunte toate problemele şi obstacolele de care s-au ciocnit în activi­tatea lor. Acum, datorită tehnicii agricole de care dispun, fermierii şi-au micşorat cheltuielile de producere şi reuşesc să efectueze lucrările în termenii necesari.

Tinerii spun că fără multă muncă, încredere în forţele proprii, dar şi fără cunoştinţe, nu poţi spera la mari succese. De cu zori și pînă în noapte îi poţi găsi în cîmp. Anul acesta au plantat 10 ha de harbuji, iar celelalte suprafeţe, 140 ha, sînt semănate cu culturi cerealiere: grîu, orz şi floarea-soarelui. Harbujii sînt plantaţi din răsadul crescut în serele construite pe lîngă casă. Producţia de harbuji este comercializată chiar de ei, cu amănuntul, atît la piaţă, cît şi din remorca tractorului, în oraşul Orhei, iar cealaltă producţie este comercializată angro, la intermediari. Fermierii au mare grijă şi la calitatea îngrăşămintelor şi chimicalelor folosite, le procură de la companii specializate – astfel fiind siguri şi de calitatea producţiei agricole finite.

Tatiana şi Sergiu privesc cu încredere în viitor. Vor să-şi extindă suprafeţele de teren şi mai au un vis – să planteze o livadă de prune. Pentru cei care doresc să ini­ţieze o afacere în agricultu­ră, ei spun, că începutul este greu, ca în orice afacere, dar dacă nu este risc, nu este dezvoltare. Totuşi, efortul dă roade, iar posibilitatea de a munci acasă, lîngă familie, merită orice riscuri. Să nu uităm că munca la pămînt e ca o loterie – într-un an merge bine, în alt an, mai greu, spune Tatiana. Şi, ca fiecare agricultor din ţara noastră, băieţii speră că statul va acorda în conti­nuare mai multă susţinere sectorului agricol pentru a motiva tinerii fermieri şi a-i ajuta să dezvolte o agricultură modernă.


Source: provincial.md

Keywords:

antreprenoriat , succes

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1904
Populația:
302 locuitori

Hrubna Nouă este un sat din cadrul comunei Taxobeni, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Fălești și la 151 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 302 oameni. Satul Hrubna Nouă a fost înființat în anul 1904.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.