20 may 2023, 14:30 Kaleidoscope views 9708
Tyrannosaurus rex era un zdrobitor de oase
20 may 2023, 14:30 Kaleidoscope views 9708

Tyrannosaurus rex era un zdrobitor de oase

Un model computerizat al anatomiei mușchilor maxilarului de Tyrannosaurus rex și analiza rudelor din prezent ale acestei specii, precum crocodilii și păsările, au demonstrat că forța mușcăturii lui măsura circa 3.630 de kilograme, cea mai mare dintre cele estimate la speciile de dinozauri, informează Reuters citând un anunț făcut miercuri de o echipă de oameni de știință americani.

Cînd uriașul dinozaur carnivor Tyrannosaurus rex mușca, făcea acest lucru cu o forță egală cu greutatea a trei automobile de dimensiuni reduse, putând astfel să sfărîme cu ușurință oasele.

''T. rex putea să muște cam din tot ce dorea, atît timp cât era alcătuit din carne și oase'', a declarat specialistul în paleobiologie Gregory Erickson, de la Universitatea de Stat din Florida, Statele Unite.

Cuantificând forța mușcăturii lui T. rex, cercetătorii au calculat de asemenea modul în care el transmitea forța către dinții săi conici măsurând 18 centimetri și au descoperit că putea genera 30.300 de kilograme pe centimetru pătrat din suprafața dentară.

Urmele de mușcături găsite pe oasele fosilizate de dinozauri precum Triceratops, care au viețuit alături de Tyrannosaurus în urmă cu circa 66 de milioane de ani în vestul Americii de Nord, indică faptul că T. rex a fost un zdrobitor de oase.

Capacitatea sa de a pulveriza și de a mânca oasele îi oferea acestui carnivor de circa 13 metri lungime și aproximativ 7 tone un avantaj în fața prădătorilor cu care concura și care nu aveau această forță. ''Prădătorii cu capacități de zdrobire a oaselor sunt capabili să exploateze o resursă cu risc ridicat și de înaltă rentabilitate: mineralele care alcătuiesc osul în sine și măduva grasă pe care acesta o conține'', a explicat paleontologul Paul Gignac de la Centrul de studii în domeniul sănătății din cadrul Universității de Stat din Oklahoma, conducătorul principal al studiului publicat în jurnalul ''Scientific Reports''. Acesta a precizat că riscul ridicat era dat de faptul că dinții puteau suferi pagube însemnate atunci când animalul mușca oasele și putea avea dificultăți ulterioare la hrănire.

Și alte studii efectuate anterior au estimat forța mușcăturii lui Tyrannosaurus rex, însă cercetătorii care au realizat prezenta analiză susțin că abordarea lor este mult mai sofisticată. Modelul computerizat pe care l-au utilizat a fost dezvoltat și testat pe aligatori, echipa studiind modul în care fiecare mușchi contribuia la forța mușcăturii.

În ciuda faptului că forța mușcăturii lui T. rex o depășea cu mult pe cea a tuturor animalelor din perioada sa, un crocodil enorm numit Deinosuchus, care a trăit cu câteva milioane de ani înaintea sa și care cântărea chiar mai mult decât T. rex avea o forță a mușcăturii de 10.400 de kilograme, după cum au estimat oamenii de știință în 2012, potrivit sursei citate.

Source: www.agerpres.ro

Keywords:

dinozauri , animale

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
0 locuitori

Armanca este o localitate dispărută din raionul Rîșcani. Aflată anterior în componența satului Vasileuți, amplasată la o distanță de 7 km de orașul Rîșcani și la 176 km de Chișinău. Satul a fost întemeiat la mijlocul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.