22 march 2019, 00:01 Kaleidoscope views 30009
Gesturi cunoscute care înseamnă cu totul altceva decît crezi
22 march 2019, 00:01 Kaleidoscope views 30009

Gesturi cunoscute care înseamnă cu totul altceva decît crezi

Uneori, gesturile pot spune mai mult decît cuvintele. Dacă microexpresiile sînt universale, gesturile au interpretări variate în culturi diferite. Același gest, de exemplu, poate reprezenta aprobare, bani, expresie injurioasă sau zero.

Dacă vrei să faci o impresie bună cît timp ești în vacanță în străinătate, trebuie să cunoști cîte ceva despre cultura locală și, implicit, despre gesturi și comunicare nonverbală.

Semnul V

Semnul victoriei și al păcii reprezentat de degetul arătător și cel mijlociu ținute deschise, în formă de V a fost folosit de Winston Churchil la sfîrșitul celui de-a doilea război mondial, apoi preluat de hipioți, a devenit în timp destul de popular.

Semnul V înseamnă, cel mai adesea, "victorie", în Statele Unite și în mare parte din Europa. Dacă însă arăți "V"-ul ținînd palma spre tine, un britanic va fi extrem de ofensat, acest gest fiind echivalentul semnului jignitor cu degetul mijlociu arătat persoanei în cauză, ținînd palma spre tine. Semnul victoriei arată cu totul altfel în Argentina: mîna ținută pumn, cu arătătorul puțin mai ridicat.

Gestul OK

Majoritatea indivizilor știu că lipirea vîrfurilor arătătorului și degetului mare, formînd un cerc, iar celelalte trei degete fiind îndepărtate unul de celălalt, au o semnificație pozitivă, de aprobare. Însă, contrar acestei interpretări atît de răspîndite, găsim, în sudul Italiei, în Sicilia, același gest al mîinii, numai că cele trei degete sînt lipite, însemnînd : " ești un nimic și vreau să te omor).

În Franța, de exemplu, gestul "inelului" semnifică și "zero" sau "nimic", iar în Japonia poate însemna "bani". În unele țări mediteraneene, este un semn pentru gaură și adesea se utilizează pentru indicarea homosexualității.

Thumbs Up - degetul mare

În Marea Britanie, Australia și Noua Zeelanda gestul degetului mare ridicat are trei înțelesuri diferite. Îl folosesc, de obicei, autostopiștii cînd doresc să fie primiți într-un vehicul, este un semn de OK, iar atunci cînd degetul mare este ridicat brusc, el devine un semn de insultă, avînd un sens ordinar, obscen.

Degetul mare este utilizat, în combinație cu alte gesturi, și ca semn al puterii și superiorității.

A face semn cu degetul arătător


Gestul de chemare cu degetul arătător, zicînd: "Vino la mine" este un gest tabu în țările asiatice. În Filipine, gestul este potrivit numai pentru cîini și sugerează că îl considerați pe interlocutor inferior. Utilizarea acestui gest poate duce la arest în această țară.

Gesturi cu mîinile


Mîna întinsă înainte este adesea folosită pentru a spune "stop", dar în Grecia are o semnificație diferită. Palmele îndreptate spre interlocutor  exprimă o mare indignare. Acest gest vine din epoca bizantină, cînd fața infractorului era murdărită cu glod, pentru a-l face obiect de batjocură.

Keywords:

cultura , vacanta , om , tari

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1641
Populația:
842 locuitori

Şipoteni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Şipoteni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Hîncești și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 842 de oameni. Satul Șipoteni a fost menționat documentar în anul 1641 cu denumirea Spărieți.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.