23 september 2022, 14:30 Kaleidoscope views 1758
Echinocţiul de toamnă 2022 începe pe 23 septembrie
23 september 2022, 14:30 Kaleidoscope views 1758

Echinocţiul de toamnă 2022 începe pe 23 septembrie

Vineri, 23 septembrie, are loc echinocţiul de toamnă al anului 2022, debutul acestui anotimp din punct de vedere astronomic, moment din care ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, pînă la solstiţiul de iarnă, marcat pe 22 decembrie.

În fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie, este momentul echinocţiului de toamnă, cînd longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. Echinocțiul de toamnă 2022 este marcat pe 23 septembrie la ora 4:04, ora R. Moldova. Începînd cu această dată, zilele vor fi din ce în ce mai scurte, iar nopțile mai lungi.

Singurele excepţii sînt întîlnite în regiunile polar

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi "punct autumnal", se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pămîntului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecînd din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. Aflîndu-se deci la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

Singurele excepţii sînt întîlnite în regiunile polare: în zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud Soarele se ivește de deasupra orizontului, timp de şase luni, pînă la momentul echinocţiului de primăvară. În emisfera sudică a Pămîntului, data de 23 septembrie marchează începutul primăverii.

Source: noi.md

Keywords:

echinocțiu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1765
Populația:
2652 locuitori

Hîrjău (Erjovo) este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. În componența comunei intră satele Sărăței, Hîrjău și Mihailovca Nouă. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Rîbnița și la 103 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 2652 de oameni. Satul Hîrjău a fost menționat documentar în anul 1765.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.