28 february 2017, 17:00 Sport views 3899
În oraşul Criuleni s-a desfășurat Turneul Republican de Luptă Naţională
28 february 2017, 17:00 Sport views 3899

În oraşul Criuleni s-a desfășurat Turneul Republican de Luptă Naţională "Voievod" (Foto)

Sîmbătă, 25 februarie, în oraşul Criuleni s-a desfășurat ediția-5 a Turneului Republican "Cupa Preşedintelui Raionului Criuleni 2017" la Lupta Naţională VOIEVOD.

A devenit deja o tradiţie frumoasă ca în or. Criuleni în incinta Sălii Sportive a Centrului de Resurse pentru Tineri UNIT să fie organizat un eveniment sportiv atît de spectaculos, sub egida Consiliului Raional Criuleni, în parteneriat cu Federaţia de Luptă Naţională «VOIEVOD» şi Școala Sportivă din Criuleni.

La turneu au participat 23 de echipe din 18 raioane ale ţării, întrunind peste 200 de voievozi.

Înainte de startul competiţiei tinerii sportivi au depus flori la monumentul marelui voievod Ștefan cel Mare și Sfînt, care este unul din cele mai frumoase monumente ale domnitorului din ţară. Mișcarea "Voievod" își propune la fiecare eveniment să desfășoare o oră patriotică, în cadrul căreia să se vorbească despre voievozii Moldovei, cultură, tradiţii, istorie, limbă, statalitate....

În contextul dezvoltării patriotice a tinerii generaţii preşedintele Federaţiei, Nicolae Pascaru, a ţinut un discurs în faţa tinerilor reamintind misiunea Federaţiei: de a le insufla tinerilor sentimentul de patriotism, dragoste şi devotament faţă de Patria şi poporul din care fac parte. Totodată, Nicolae Pascaru a reamintit despre rolul domnitorului la formarea naţiunii moldovenești.

La deschiderea competiţiei au fost prezenți ospeţii de onoare: preşedintele raionului Criuleni Iurie Andriuță, preşedintele Federaţiei Nicolae Pascaru și directorul școlii sportive din Criuleni Iulian Ceban.

Antrenorul principal al Federației, Oleg Sclifos, le-a lămurit participanților la competiții regulile de luptă pe saltea, ținînd cont că la turneu au sosit mulți sportivi începători.

Primii pe saltelele de luptă au apărut cei mai mici și cei mai voinici, copiii şi cadeţii, fiind urmaţi de juniori şi seniori. Îmbrăcați în uniformă sportivă cu mănuși de box și căști speciale pe cap, au arătat un adevărat spectacol pe saltea, demonstrînd tehnici de luptă excelente.

Dorința de a învinge adversarul era mare. După două reprize a cîte un minut arbitrul ridica în sus mîna acelui participant care s-a dovedit a fi mai bun.

Luptele pe saltea erau urmărite cu atenție de medicul Andrei Rudico, care le venea în ajutor bravilor sportivi. Proba sportivă de lupte «Voievod» e specifică în felul ei. Sportivii aplică lovituri și cu mînile, și cu picioarele. Cine posedă o tehnică bună, acela biruie.

Sergiu Stoleru, secretarul competițiilor, a ținut să menționeze faptul că la turneu au demonstrat o tehnică foarte bună a Luptei Naționale «Voievod»: Dumitru Costrovan, Bogdan Bucliș și Ion Demian, multipli campioni ai Moldovei și ai competițiilor europene, care vor apăra culorile Republicii Moldova la Campionatul European al Luptei «Voievod», care va avea loc pe 8 aprilie, la Chișinău.

Competiţia de la Criuleni a durat aproape întreaga zi, la final cei mai buni sportivi au fost premiați cu medalii, diplome şi trofee, înmînate de preşedintele raionului Criuleni Iurie Andriuță și preşedintele Federaţiei Nicolae Pascaru.

Deţinători ai "Cupei Preşedintelui Raionului Criuleni 2017" în clasamentul general pe echipe au devenit sportivii din raionul Criuleni de la Școala Sportivă Criuleni, antrenor Burunsus Adrian (1 Dan Voievod) și sportivii din raionul Orhei, antrenor Oleg Sclifos (3 Dan Voievod), pe al doilea loc s-au clasat sportivii din mun. Chișinău - orășelului Durlești, antrenor Eugeniu Ceornopolc (1 Dan Voievod), iar locul trei i-a revenit echipei din mun. Bălţi, antrenor Aurelian Steţenco (1 Dan Voievod).

Desfăşurarea "Cupei Preşedintelui Raionului Criuleni 2017" a fost înalt apreciată de preşedintele Federaţiei Nicolae Pascaru şi de administrația locală, fiind declarată una de succes. Scopul turneelor de acest tip constau în promovarea Luptei Naționale «Voievod» printre tineret și selectarea celor mai buni sportivi pentru complectarea selecționatei Republicii Moldova.

Desfășurarea următoarei competiţii este planificată în raionul Căuşeni.

Source: voievod.org

Keywords:

sport , lupta , Voievod , turneu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
1269 locuitori

Jora de Jos este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 26 km de oraşul Orhei şi la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1269 de oameni. Satul Jora de Jos a fost menționat documentar în anul 1574.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.