13 november 2023, 14:30 Health views 20392
Boala modernă în acţiune: Totul despre spondiloza cervicală
Photo: sfatulparintilor.ro
13 november 2023, 14:30 Health views 20392

Boala modernă în acţiune: Totul despre spondiloza cervicală

Spondiloza cervicala este una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale persoanelor care petrec mult timp pe scaun, la birou. Spondiloza cervicala presupune modificarea oaselor, vertebrelor, a discurilor si a incheieturilor de la nivelul gatului. Aceste modificari sunt cauzate de imbatranire. Cu timpul, vertebrele cedeaza, se pierde lichid si intepenesc. De aceea boala este intalnita frecvent in randul persoanelor trecute de varsta a doua.

Ca urmare a degenerarii vertebrelor si a altor cartilagii, apar formatiuni denumite osteofite (ciocuri de papagal). Acestea duc, de asemenea, spre ingustarea canalului spinal si contribuie la aparitia unei alte afectiuni, denumite stenoza spinala.

Spondiloza cervicala cauzeaza dureri de gat si intepenirea acestuia. Desi spondiloza cervicala este o afectiune care nu progreseaza, in cazurile severe este recomandata interventia chirurgicala.

Care sunt factorii de risc pentru aparitia spondilozei cervicale

Ceafa este formata din coloana cervicala, muschi si ligamente care inconjoara gatul spre a-i conferi suport. Coloana cervicala este alcatuita din 7 vertebre, primele doua fiind diferite ca forma intrucat ele ataseaza craniul de colonala vertebrala si permit capului sa se miste dintr-o parte in alta. Urmatoarele 5 oase sunt cilindrice si sunt legate intre ele prin incheieturi, iar intre vertebre sunt "discuri". Aceste discuri sunt moi, asemanatoare gelului si au rolul de a atenua socurile si de a permite coloanei vertebrale sa fie flexibila. Ligamentele adiacente sporesc suportul si puterea vertebrelor, iar muschii permit coloanei vertebrale sa se aplece si sa faca diverse miscari.

Maduva spinarii contine multi nervi care fac legatura intre creier si restul organismului. Ea este protejata de coloana vertebrala.

Imbatranirea este principalul factor de risc. In general, dupa 50 de ani, oasele si ligamentele se ingroasa, ingustand canalul spinal, facand miscarile mai dificile. De asemenea, discurile care amortizeaza socurile se subtiaza si nu mai pot proteja corespunzator vertebrele.

Sedentarismul contribuie insa la aparitia bolii mult mai devreme, in jurul varstei de 30 de ani.

Un alt factor de risc sunt loviturile. Persoane precum gimnastii sau atletii pot pune o presiune foarte mare pe zona gatului, contribuind la aparitia spondilozei cervicale.

De asemenea, postura incorecta joaca un rol foarte important in modificarile coloanei vertebrale, conducand la aparitia spondilozei cervicale.

Source: sfatulparintilor.ro

Keywords:

sanatate , munca , oboseala

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1430
Populația:
1402 locuitori

Bieşti este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cihoreni, Slobozia-Hodorogea și Bieşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de oraşul Orhei şi la 72 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1402 oameni. Satul Biești a fost menționat documentar în anul 1430.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.