16 january 2024, 12:30 Health views 18735
Prietenii Revelionului
16 january 2024, 12:30 Health views 18735

Prietenii Revelionului

Din copilărie pentru mulţi dintre noi mirosul mandarinelor se asociază cu gerurile şi sărbătorile de iarnă. Anterior delicatese, astăzi mandarinele au devenit unele dintre cele mai răspîndite fructe de iarnă cu multe vitamine.

Mandarinele cresc pe un arbore citric veşnic verde din familia reticulată şi sînt cunoscute în lume de aproape o mie de ani. Cîndva aceste fructe din sudul Chinei erau atît de scumpe, încît îşi permiteau să le mănînce doar chinezii bogaţi, numiţi mandarini. De aici provine numele lor. Europenii au cunoscut acest fruct mult mai tîrziu - la începutul secolului al XIX-lea şi astăzi mandarinele sînt cunoscute şi iubite, probabil, de toată lumea, doar ele sînt cultivate nu numai în China, dar, de asemenea, în Brazilia, Coreea, Italia, Algeria, Grecia, Maroc, Cipru.

Mandarinele sînt o excelenta sursă de apă potabilă - aproximativ 85%, conţinutul de zahăr în fructe este de aproximativ 7% din fructul întreg, restul sînt acizi, pectina (elimină toxinele din corp), săruri minerale, uleiuri esenţiale şi vitamine. Cît priveşte vitamina C (100 g de fructe conţin 35 mg de acid ascorbic), care în mandarine este un pic mai puţină, decît în portocale, precum şi vitaminele B, K, P,D, acestea lipsesc în portocale, plus provitamina A; însă mandarinele nu conţin vitamina E, care este în portocale.

Pulpa mandarinelor conţine calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu şi potasiu, ca şi pulpa portocalelor, precum şi colină şi luteină, care nu se găsesc în portocale, însă acestea din urmă pot să se "lăude" că conțin cupru şi zinc. După cum puteţi vedea, mandarinele, nu doar ca aspect şi gust, ci, de asemenea, ca conținut  diferă de portocale. Dar ele sînt ambele folositoare. Pelicula albă, care separă feliile de mandarine, conţine glicozide, care întăresc pereţii vaselor sanguine, iar coaja este bogată în uleiuri esenţiale.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
1092 locuitori

Işcălău este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Doltu, Işcălău și Burghelea. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Fălești și la 131 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1092 de oameni. Satul Işcălău a fost menționat documentar în anul 1854.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.