19 january 2019, 15:30 Health views 25475
19 january 2019, 15:30 Health views 25475

Acest aliment tămăduitor – ceapa

Ceapă a apărut în meniul omului atît de demult, încît povestea ei se pierde în negura veacurilor. Trei mii de ani în urmă în Egiptul antic, ceapa era venerată, iar despre calitățile ei miraculoase povestea însuși Homer.

 Relatări despre ceapă găsim în eposul scandinav și literatura franceză veche, unde apare și receta faimoasei supe de ceapă. Italienii au dat cepei un nume sonor – Cipollino, iar personajul cu acest nume este identificat cu spiritul adevărat al Italiei rurale, mirosind picant şi sănătos a "parfum" de ceapă. În țările ortodoxe, Bizanţ şi Rusia, forma cepei a servit ca model pentru cupolele bisericii.

Fiecare popor consideră consumul cepei o tradiție națională. Se știe că fiecare legumă nu doar hrăneşte, ci şi vindecă. Înainte de luptă soldații romani mestecau ceapă - se credea că astfel creşte puterea şi calităţile de luptă. În Anglia, pentru a provoca cucoșii înainte de luptă, li se dădea să ciugulească foi de ceapă.

In Egiptul antic, cu ceapă erau tratate cu toate bolile - de la răceală la lepră. Era folosită ceapa și în scopuri  de profilaxie pentru constructorii piramidelor: în zonele cu climă caldă  și în condițiile unei mari aglomerări umane exista un risc sporit de epidemii. Pentru a le preveni, sclavii erau zilnic hrăniți cu ceapă și praz.

Despre fitoncidele emanate de ceapă, medicii din vechime, desigur, nu ştiau, ele au fost descoperite abia în secolul XX. Este cunoscut faptul că nici o bacterie periculoasă pentru oameni nu le poate rezista. Fitoncidele contribuie la vindecarea rănilor purulente, ceea ce a salvat multe vieți pe timp de război.
În Rusia ţăranii aveau o tradiţie minunată – de a împleti cunune de ceapă și a le atîrna în casă. Astfel nu doar se păstra bine ceapa, dar și  dezinfecta şi proteja perfect casa țărănească de boli.

Timpul și progresul tehnologic nu diminuează din capacitățile tămăduitoare ale cepei.  Anume la ea recurg cei care au probleme cu părul, gingiile fie alte maladii.

 



Source: ecology.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
38 locuitori

Măgura este un sat din cadrul comunei Pietrosu, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Fălești și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 38 de oameni. Satul Măgura a fost menționat documentar în anul 1598.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.