29 december 2020, 10:30 Health views 7240
Cît pește e bine să consumi
29 december 2020, 10:30 Health views 7240

Cît pește e bine să consumi

Ești amatoare de pește? Află în continuare ce informații merită să știi, în plus, despre alimentul preferat, dar și ce cantitate de pește este recomandat să mănînci, în funcție de specia aleasă. 

  1. Partea comestibilă din pește variază larg, de la circa 35% (calcanii și alte specii cu corpul foarte turtit), pînă la peste 90% (sturionii, la care sînt comestibile și cartilagiile, și pielea, aceștia neavînd oase și solzi).
  2. Speciile marine și oceanice de pește au cavitatea abdominată mai redusă decît speciile de apă dulce.
  3. Proteinele din pește au importanță remarcabilă atît ca pondere (între 16-20%), cît și ca valoare (sînt proteine fine). Lipidele constituie componenta cea mai definitorie pentru diferitele categorii de pește, ponderea grăsimii la diferitele specii de pește variind foarte larg.
  4. Se disting pești slabi – „pește alb“ – cu mai puțin de 2% grăsime, pești semigrași, cu 2-8% grăsime, și pești grași, peste 8% grăsime.
  5. Circa ¾ din grăsimea de pește este compusă din acizi grași nesaturați, care au un rol benefic în alimentația omului.
  6. Carnea de pește este o sursă foarte apreciată datorită mineralelor (0,8-1,5%; potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sulf, clor, iod, mangan, cupru, nichel etc.) și vitaminelor (A, D, complexul B) pe care le conține.
  7. Corelată cu grăsimea conținută, carnea de pește are o valoare nutritivă variabilă (valoarea energetică oscilează între circa 70 și 260 kcal/100 g carne), valorile mici fiind specifice speciilor cu carne slabă (calcan, șalău, știucă etc.), foarte potrivite pentru meniuri dietetice.

Porțiile de pește recomandate

Celor care le place peștele li se recomandă să consume:

  • oricît pește vor dacă aleg specii cu carne slabă (merluciu, cod, știucă, șalău);
  • speciile semi-grase de pește (hering, păstrăv, chefal, barbun) pot fi consumate o dată sau de două ori pe săptămînă;
  • iar peștele gras (macrou, crap, anghilă, scrumbie, sardină, ton, somon, somn) sînt benefice dacă se consumă o dată pe săptămînă, în cantitate mică,, de maximum 150 g.

 

Source: libertateapentrufemei.ro

Keywords:

sanatate , alimentatie , pesti

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
91 locuitori

Lidovca este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Ungheni și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 91 de oameni. Satul Lidovca a fost menționat documentar în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.