12 february 2023, 14:30 Health views 12631
Cele mai nesănătoase produse de post
12 february 2023, 14:30 Health views 12631

Cele mai nesănătoase produse de post

Crenvursti vegetali, pateurile si salamul de soia sînt pline de chimicale menite sa suplineasca lipsa materiei prime – carne, lapte si oua, si duc ideea de purificare a organismului in derizoriu.

Nutritionistii sfatuiesc credinciosii cum sa aleaga cele mai bune produse de post si cum sa le combine ca sa nu devina anemici pana la Craciun.

In categoria produselor nocive intra pateurile vegetale si „mezelurile", din cauza continutului mare de „E-uri" sau alte sintetice menite sa faca produsul sa semene cat mai mult la gust, miros si culoare cu alimentul pe care il imita.

„Pateul din soia contine la fel de multi aditivi ca cel animal, poate chiar mai multi. La fel si salamul, si crenvurstii de post sau snitelul, care mai e si prajit. In niciun caz nu trebuie sa mancam zilnic astfel de produse", recomanda dr. Eduard Adamescu, medic nutritionist.

Dintre toate produsele de soia, cea mai sanatoasa este branza tofu. Pe locul urmator se afla laptele de soia, pe care il puteti consuma zilnic.

Mazarea, fasolea si ciupercile, alternativa la carne

Multe persoane se ingrasa in timpul postului, pentru ca mananca in exces paine, paste, cartofi preparati divers, margarina, dulciuri de post (care contin mai mult zahar).

Desi postul este o buna ocazie pentru detoxifierea organismului, carnea, lactatele si ouale contin proteine neegalate de produsele vegetale.

„In perioada postului, proteinele necesare bunei functionari a organismului ni le putem lua din mazare, fasole, ciuperci, soia nemodificata genetic, masline, seminte de floarea-soarelui, de dovleac, nuci, migdale, arahide, alune de padure (contin de trei ori mai mule proteine decat carnea)", adauga Eduard Adamescu.

Pentru postul de dinaintea Craciunului, medicii nu recomanda suplimente alimentare.

Persoanele care suntobisnuite sa manance foarte multa carne zilnic vor resimti mai adanc postul, vor avea stari de astenie, eventual modificari ale tensiunii arteriale. Cei antrenati, care tin postul miercuri si vineri, nu vor avea probleme.

„Postul nu este indicat copiilor sub 16 ani, persoanelor slabite, care sufera de boli cronice (TBC, cancer, afectiuni digestive) si gravidelor", recomanda medicul Adamescu.

Keywords:

sanatate , post , alimentatie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1184 locuitori

Şestaci este un sat şi comună din raionul Soldăneşti. Şestaci este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 6 km de orașul Şoldăneşti și 126 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1184 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Șestaci datează din anul 1607.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.