17 april 2019, 21:00 Health views 18178
17 april 2019, 21:00 Health views 18178

Bilingvismul – folositor pentru creier


Foto: neurogene.ru 

Bilingvismul, practicat în fiecare zi, întîrzie cu cîţiva ani apariţia simptomelor maladiei Alzheimer la persoanele în vîrstă, informează Mediafax.

Acest "termen de graţie" poate ajunge pînă la cinci ani, o "performanţă" ce nu a putut fi atinsă de niciun medicament actual. Acestea sunt rezultatele unui studiul realizat de Institutul Rotman din cadrul Centrului de cercetări geriatrice Baycrest din Toronto.

Cercetătorii au examinat dosarele medicale a peste 200 de pacienţi diagnosticaţi cu Alzheimer şi au constatat că aceia care au vorbit frecvent două sau mai multe limbi, timp de mai mulţi ani, s-au bucurat de o amînare, ce putea ajunge pînă la cinci ani, în ceea ce priveşte apariţia simptomelor acestei maladii care afectează funcţiile mintale.

Din echipa de cercetători au făcut parte: un specialist renumit în ştiinţe cognitive - medicul Fergus Craik de la Institutul Rotman, un expert în bilingvism - medicul Ellen Bialystok de la Universitatea York - şi un specialist în maladia Alzheimer - medicul Morris Freedman.

"Nu spunem că bilingvismul poate să prevină maladia Alzheimer sau alte dezechilibre cerebrale, dar el poate contribui la crearea unor rezerve cognitive în creier, care par să întîrzie apariţia simptomelor maladiei Alzheimer pentru o bună bucată de timp", a declarat Fegus Craik.

Aceste simptome se referă la pierderi de memorie, stare de confuzie şi degradarea capacităţii de orientare în spaţiu.

Descoperirea medicilor canadieni se adaugă altor studii ştiinţifice recente, potrivit cărora anumiţi factori, precum exerciţiile fizice practicate cu regularitate şi o alimentaţie sănătoasă, pot ajuta creierul uman în faţa riscului de degradare a capacităţilor cognitive.

Keywords:

studii , stiinta , sanatate , limba

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1773
Populația:
1150 locuitori

Rediul Mare este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Rediul Mare este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Dondușeni și la 228 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1150 de oameni. Satul Rediul Mare a fost menționat documentar în anul 1773.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.