06 august 2020, 16:00 Health views 22672
06 august 2020, 16:00 Health views 22672

Secretul celor mai gustoase roșii


Foto: vkusnoe.info 

E, din păcate, binecunoscut faptul că roșiile pe care le cumpărăm de la supermarketuri nu au niciun gust. Deși arată foarte bine, fiind special concepute astfel încît să reziste transportului pe distanțe lungi, gustul fad este un aspect asupra căruia specialiștii s-au hotărît să lucreze. Așa se face că horticultorii de la Universitatea din Florida au invitat peste o mie de oameni să deguste 100 de specii de roșii, pentru a descoperi rețeta tomatelor perfecte.

”O mare problemă a roșiei moderne comericale este faptul că cei care o cultivă nu sunt plătiți să producă roșii cu gust bun. Ei sunt plătiți doar să facă anumite cantități de roșii, pe care să le pună în cutii,” spune Harry Klee, unul dintre coordonatorii proiectului de la University of Florida, citat de revista Wired.co.uk.

Echipa americană a calculat astfel componența chimică a circa 100 de specii de roșii, pe care apoi le-a supus unei masive degustări: 13 echipe de cîte 100 de persoane au testat apetisantele fructe, notînd gustul fiecărei specii în parte. Avînd aceste date, specialiștii au putut analiza ce zaharuri, acizi și alte componente care dau aroma roșiilor sunt preferate de publicul larg. La finalul experimentului, Klee a declarat entuziast: ”Acum știm exact ce trebuie să facem pentru a repara roșia defectă,” precizînd că întreaga chimie a gustului trebuie regîndită.

Următorul pas este găsirea unor modalități prin care se pot transfera componentele chimice respective în speciile de roșii comerciale, pentru a produce specii mai gustoase și mai rezistente la boli decît cele nesupuse tratamentelor chimice.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1939
Populația:
964 locuitori

Saharna Nouă este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Buciușca, Saharna Nouă, Saharna. Satul Saharna Nouă este situate la o distanță de 15 km de orașul Rezina și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 964 de oameni. Satul Saharna Nouă a fost înființat în anul 1939.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.