04 february 2020, 10:30 Health views 3308
Care este limita de cazuri active de COVID-19 la care sistemul medical din RM ar face față
04 february 2020, 10:30 Health views 3308

Care este limita de cazuri active de COVID-19 la care sistemul medical din RM ar face față

Sistemul medical din Republica Moldova ar fi pregătit pentru a face față la aproximativ 4000 de cazuri active de îmbolnăviri cu Covid-29. Declarațiile au fost făcute de către premierul Ion Chicu în cadrul emisiunii Politica de la TV8.

„Actualmente, sistemul nostru medical poate asigura tratamentul cînd avem nu mai mult de 4000 cazuri active în sistem și cu rata de 20% , care ar fi în stare gravă.

În același timp, prim-minsitrul a declarat că țara dispunde 15 000 de teste pentru coronavirus.

„La ora actuală, în țară sînt peste 15 mii de teste. Astăzi am semnat un contract cu o companie chineză pentru livrarea a 100 de mii de teste suplimentare cu livrarea către 15 aprilie. Între timp, pînă atunci, în țară intră teste", a declarat Chicu.

Totodată, Chicu semnalează că deși avem teste suficiente, nu am laboratoare îndeajuns.

„Noi altă problemă avrm, nu ne-am îngrijit să avem laboratoare în toți acești ani. Două companii private au zis că au capacitatea de testare a cîte 1000 de teste pe zi. De asemenea, mai avem și sistemul public, ANSP, care tot face teste. În situații mai serioase, avem capacitatea de a face maxim 2500 de teste pe zi.

În cadrul emisiunii, Ion Chicu a menționat că 7 persoane din sistemul medical, infectate cu coronavirus, sînt de la Spitalul de Psihiatrie, spital unde nu sînt duşi şi nu sînt trataţi suspecţii sau confirmaţii cu Covid-19.

Amintim că din cei 423 de persoane infectate cu Covid-19, 84 sînt din sistemul medical, dintre care 43 de cazuri sînt de la Ştefan Vodă şi Soroca, iar 14 – de la Spitalul Clinic Republican. În același timp, cert este că 29 de persoane infectate din sistemul medical au fost în contact cu bolnavi de Covid-19.

Primul caz de coronavirus a fost confirmat pe 7 martie în Republica Moldova, fiind vorba despre o femeie venită din Italia. Ea a fost tratată, dar încă este internată în spital din cauza altor boli cronice de care suferă. Alte 22 persoane, printre care și copii, au fost tratate și externate, iar 5 persoane au fost răpuse de Covid-19 în țara noastră, pînă acum.

Source: unimedia.info

Keywords:

Moldova , sanatate , coronavirus

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1865
Populația:
1322 locuitori

Victorovca este un sat din cadrul comunei Ciobalaccia, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Cantemir și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1322 de oameni. Satul Victorovca a fost menționat documentar în anul 1865.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.