11 december 2012, 12:07 Health views 6770
11 december 2012, 12:07 Health views 6770

CSP: La arderea frunzelor se elimină substanţe nocive


Foto: oradestiri.ro 

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău (CSP) recomandă evitarea arderii frunzelor şi a deşeurilor menajere şi atenţionează că acest proces poluează intens aerul, ceea ce poate avea efecte negative asupra sănătăţii populaţiei, notează Moldpres.

În urma arderii frunzelor, persoanele în vîrstă, cele care suferă de boli cardiovasculare, alergice, respiratorii şi copiii cu un sistem imunitar sensibil sînt expuşi unui pericol mai mare.

Substanţele nocive rezultate din ardere se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului. În aer sunt emanate diferite substanţe toxice, cum ar fi monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele, cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă. Aceste substanţe chimice pot cauza, chiar şi în microcantităţi, intoxicaţii ale căilor respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului, pătrunzînd nu doar în atmosferă, dar şi în sol şi în apele din preajmă.

Potrivit specialiştilor, incendiile pot cauza daune pentru sănătatea umană, deoarece în unele localităţi nivelul poluării aerului atmosferic ajunge la cote critice, în urma arderii resturilor vegetale şi a deşeurilor.

În acest context, şi organizatorii campaniei de informare şi promovare a modului de viaţă sănătos cu sloganul "Spune DA pentru sănătatea ta" optează pentru protejarea mediului înconjurător. Campania este finanţată de Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

Keywords:

sanatate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1765
Populația:
2652 locuitori

Hîrjău (Erjovo) este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. În componența comunei intră satele Sărăței, Hîrjău și Mihailovca Nouă. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Rîbnița și la 103 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 2652 de oameni. Satul Hîrjău a fost menționat documentar în anul 1765.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.