01 june 2013, 10:35 Health views 5623
01 june 2013, 10:35 Health views 5623

Descoperire de senzaţie a cercetătorilor japonezi. Este un pas uriaş în lupta cu cancerul

Oamenii de ştiinţă japonezi au creat, în laborator, celulele care „ucid” tumorile canceroase. Cercetătorii de la Centrul de Cercetare în Alergologie şi Imunologie RIKEN susţin că această descoperire reprezintă un pas uriaş pentru crearea unor noi tratamente împotriva cancerului, boală care ucide anual milioane de persoane, la nivel global, notează Die Zeit.

Savanţii spun că aceste celule, demunite limfocite T killer, se găsesc în mod natural în organismul uman. Rolui acestora este de a creşte sistemul imunitar, atunci cînd organismul uman este atacat de tumorile canceroase. Din păcate, acest tip de celule care se găsesc în corpul uman nu fac faţă bolii deoarece sunt în număr mic, mai scrie cotidianul britanic.

Potrivit datelor studiului, dacă i s-ar injectat un număr mai mare de astfel de celule unui pacient bolnav de cancer, rata de vindecare ar creşte considerabil.

Cercetătorii japonezi de la RIKEN reprezintă prima echipă de savanţi care au reuşit să creeze în laborator acest tip de celule. Pentru a reuşi această descoperire, savanţii au pornit de la celule stem pluripotente induse (iPS), limfocite T killer capabile să distrugă celulele tumorale.

Datele obţinute arată că celulele create în laborator reacţionează asupra tumorilor canceroase la fel ca şi cele care se găsesc în mod obişnuit în organism.

Studiile precedente pe acest subiect au arătat că celulele care „ucid” tumorile canceroase create în laborator nu reprezintă o metodă prea eficientă în lupta împotriva cancerului, deoarece acestea au o speranţă de viaţă mult prea mică, spre deosebire de cele care se găsesc în organism.

Pentru a rezolva acest inconvenient, savanţii japonezi, coordonaţi de Hiroshi Kawamoto, susţin că au reuşit să reprogrameze limfocite T specializate în distrugerea unui anumit tip de cancer al pielii, transformîndu-le în iPS. Acest proces a făcut ca iPS să genereze ulterior limfocite T complet active, capabile să distrugă celulele canceroase.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1869
Populația:
6204 locuitori

Stăuceni este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Goianul Nou și Stăuceni. Localitatea se află la distanța de 6 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 6204 de oameni. Satul Stăuceni a fost menționat documentar în anul 1869.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.