07 august 2021, 15:30 Health views 2805
ANSA a prezentat o serie de recomandări vizînd îngrijirea animalelor pe caniculă
07 august 2021, 15:30 Health views 2805

ANSA a prezentat o serie de recomandări vizînd îngrijirea animalelor pe caniculă

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a atenţionat proprietarii de animale agricole sau de companie ca, în timpul caniculei, să aibă o grijă deosebită faţă de alimentarea şi hidratarea patrupedelor.

ANSA atenționează îngrijitorii de animale să ia măsuri rezonabile, de protecție a animalelor din proprietate oferindu-le o furajare și adăpare corespunzătoare. "Este necesar să se verifice starea animalelor la intervale regulate şi trebuie să se întreprindă măsuri corespunzătoare situației, astfel încît să nu supună riscurilor inutile animalele", susţin specialiştii ANSA.

Cel mai eficient adăpost contra perioadelor de căldură extremă trebuie să protejeze de razele directe ale soarelui şi să permită vîntului să răcorească animalele, aceste criterii fiind importante atunci cînd se optează pentru tipul şi locaţia adăpostului. În cazul în care nu se oferă suficient spaţiu pentru animale, există riscul de sufocare prin aglomerare în adăpost.

Este important ca fiecare animal să aibă suficient spaţiu pentru a se întinde simultan, din moment ce acest lucru ajută la răcirea organismului. Uneori poate fi necesară separarea animalelor în grupuri mai mici, din moment ce tendința de grup poate determina ca animalele să se grupeze în jurul unei singure surse de apă sau furajare. În condiții de temperaturi ridicate, se recomandă creşterea spaţiului alocat per cap de animal cu minimum 10%.

De asemenea, în aceste zile, ANSA recomandă evitarea pășunatului şi priponirii animalelor, în imediata vecinătate a albiilor rîurilor mari. În timpul şi după producerea de inundații, sau alte intemperii, apa pluvială prin spălarea suprafețelor și antrenarea gunoiul de grajd, substanțelor chimice pot polua apa din rîuri, iazuri, fîntîni şi acest lucru poate afecta starea de sănătate a animalelor care o consumă. În acest caz, trebuie utilizată apa din surse de apă mai puțin afectate de aceste fenomene.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

animale , recomandari , caldura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
377 locuitori

Dumbrăveni este un sat din cadrul comunei Vădeni, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Soroca și la 149 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 377 de oameni. Satul Dumbrăveni a fost menționat documentar în anul 1598.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.