02 may 2013, 09:28 Health views 5860
02 may 2013, 09:28 Health views 5860

Expert: în Moldova nu este gripă porcină

Comunicatele unui şir de mass-media despre înregistrarea cîtorva decese din cauza virusului gripei porcine nu corespund realităţii. „Conform avizului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2010, gripa de ştamm-ul AH1N1 a trecut în categoria gripei de sezon. Adică această maladie este firească pentru sezonul curent, iar situaţia epidemiologică se află sub control”, - a declarat luni Veronica Istrati, secretar de presă al Ministerului Sănătăţii al R.Moldova.

“Gripa AH1N1 e o gripă sezonieră obişnuită. Însă jurnaliştii, în goană după  senzaţii, pedalează pe această temă, inducînd societatea în eroare. Nu poate fi vorba despre nici-o pandemie în republică”, - a subliniat Istrati.

 Interlocutoarea a explicat că „tînărul de 27 de ani din satul Petreşti, raionul Ungheni a fost diagnosticat cu pneumonie bilaterală şi gripă de tipul AH1N1, adică a decedat în urma pneumoniei şi gripei obişnuite de sezon. Moartea s-a produs din pricina insuficienţei cardiorespiratorii şi a tromboemboliei pulmonare”.

Ea a adăugat: „cazurile letale se pot întîmpla în urma oricărui tip de gripă de sezon dacă pacientul se adresează cu întîrziere după ajutor medical sau dacă boala decurge cu complicaţii serioase”.

În total de la începutul anului din 60 de probe prin care era suspectată gripa, numai 25 au fost pozitive. Testele au indicat în 5 cazuri infectarea cu gripa AH1N1, în două cazuri – cu gripa B, în celelate – cu tipurile H3N1 şi H3N2.
 
Conform datelor Centrului sănătăţii sociale, în 2010 au bolit de gripă 14 mii de cetăţeni ai ţării noastre, în 2011 – circa 5,7 mii de locuitori, iar în anul trecut au fost înregistate 334 de cazuri.

 

Sursa: newsmoldova.md

Keywords:

sanatate , boala , gripa , virus

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1822
Populația:
327 locuitori

Curtoaia este un sat din cadrul comunei Condrăteşti, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Ungheni și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 327 de oameni. Satul Curtoaia a fost menționat documentar în anul 1822.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.