15 july 2021, 15:30 Health views 3048
ANSA atenționează asupra creșterii sporite a ambrozie
15 july 2021, 15:30 Health views 3048

ANSA atenționează asupra creșterii sporite a ambrozie

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a atenţionat asupra faptului că ploile frecvente și căldură de peste 30 de grade, favorizează dezvoltarea sporită a ambroziei, care poate fi găsită pe întreg teritoriul ţării, atît pe terenuri neîngrijite, pe marginea drumurilor, cît şi în păduri, în grădini și parcuri. ANSA a solicitat tuturor deținătorilor de terenuri afectate să se ocupe de distrugerea plantei.

Potrivit instituţiei, pînă la începutul toamnei, polenul ambroziei, purtat de vînt, poate provoca polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului). Totodată, prezența buruienii în culturile agricole cauzează pierderi semnificative de recoltă.

"Ne adresăm către toți producătorii agricoli, consiliile locale, persoanele fizice şi juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, să efectueze cercetarea sistematică a terenurilor, pentru identificarea buruienii și distrugerea acesteia", a solicitat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Pentru distrugerea eficientă a ambroziei este recomandată aplicarea metodei mecanice și a celei chimice. Totodată, la aplicarea metodei chimice se recomandă utilizarea erbicidelor omologate și incluse în Registrul de Stat al produselor de uz fitosanitar și al fertilizanților.

„În procesul de cercetare-experimentare în condiții de cîmp, erbicidele recomandate au demonstrat o eficiență sporită la distrugerea ambroziei în proporție de 70-99 la sută", conform ANSA.

Ambrosia artemisiifolia este o plantă invazivă, extrem de adaptabilă la condițiile pedoclimatice, rezistentă la secetă şi arșiță, preferă solurile nisipoase, mai puțin fertile, ușor alcaline, fapt ce o plasează în categoria plantelor dominante, comparativ cu culturile agricole. Polenul acestei plante este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătății populației.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

Ambrozie , recomandari

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
543 locuitori

Vinogradovca este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vinogradovca, Ciumai și Mirnoe. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Taraclia și la 163 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 543 de oameni. Satul Vinogradovca a fost întemeiat în anul 1964.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.