06 january 2013, 11:40 Health views 10169
06 january 2013, 11:40 Health views 10169

Moldovenii renunţă la fumat


Foto: lady.headline.kz

Unu din patru moldoveni fumează, iar anual din cauza fumatului în ţară mor aproape 4 mii de persoane. În ultimii 7 ani, numărul acestora a scăzut cu un procent. Cel puţin aşa susţin specialiştii din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică,  relatează tv7.md.

Deşi numărul fumatorilor s-a redus de la aproape 28% în 2005, la 27% în 2012, potrivit datelor preliminare a oficialilor de la ministerul Sănătăţii, cifrele arată că autorităţile nu au pârghiile necesare pentru a lupta cu acest viciu.

În Moldova se estimează  pentru termen lung şi termen scurt o reducere catre anul 2017 a utilizatorilor de tutun cu 15 % faţă de momentul actual.

Deşi Ministerul şi-a propus să lupte contra fumatului. Specialiştii de la Centrul National de Sănătate Publică spun că legea cu privire la interzicerea fumatului în locurile publice nu este perfectă.

Ion Şalaru, prim-vicedirector Centrul Naţional de Sănătate Publică consideră că există două căi: cadrul legislativ necesar care se prevdă expres şi foarte clar, fară diferite interpretari care sunt aceste locuri, unde este interzis fumatul . în ce condiţii pot fi aplicate sancţiunile şi cine aplică aceste sancţiuni.

Potrivit statisticilor în Moldova, cei mai aprigi fumători fumează zilnic câte 30 de ţigări, ceea ce sporeşte numărul maladiilor provocate de tutun. Medicii propun soluţii pentru evitarea acestor boli.

Anual din cauza fumatului, în ţară mor aproape 4 mii de persoane. Ministerul Sănătăţii cheltuie întrun pentru pacienţii care au de suferit din cauza fumatului peste un miliard de lei. Ziua Mondială Fără Tutun este marcată în fiecare an pe de 31 mai.

Keywords:

fumatul , moldovenii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1861
Populația:
768 locuitori

Chircani este un sat din cadrul comunei Cucoara, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Cahul și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 768 de oameni. Satul Chircani a fost menționat documentar în anul 1861.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.