Go to section: Literature
17 february 2021, 15:30 Literature views 15606
17 february 2021, 15:30 Literature views 15606

In memoriam Pavel Boţu

Azi, la 17 februarie, s-au împlinit 34 de ani de la trecerea în neființă a poetului Pavel Boţu.

A plecat în lumea celor drepţi, înainte să-şi împlinească cumplitul dor de a mai crea poezie, proză, înainte sa-şi dea demisia din funcţiile înalte, care-l oboseau moral, necazul său mare în urma publicării volumului „Ornic” respins de cenzură şi pentru care a fost criticat dur şi de la care a început apusul său. Răsfoind astăzi, testamentul său literar, înţelegem cît de mult contează pentru un scriitor ca poezia să ajungă la inimile cititorilor, ca munca sa de luminare a sufletelor să dea şi peste veacuri roade.

Cît de des aplecăm ochii sufletului către poezie? Cît de des ne e dor de ea? Vă îndemnăm să vă purificaţi sufletele pătrunzînd în Lumea poeziei, precum şi-a dorit-o cu înfrigurare poetul: „Dar mai coborîm în noi, la adîncimi,/Hărţile din suflet să ni le refacem…”(„ Viaţa cărţilor”, din volumul de poezie„Ornic”) sau se întreba într-o altă poezie, în speranţa că opera sa îşi va atinge obiectivele „… Vei şti cu credinţă s-aduni/Lumina din noi cîte-o fărîmă?”. Avem nevoie de poezie, ca să putem evada din cotidian, ca să ne tămăduim sufletele.

Omagiul cel mai frumos adus poetului Pavel Boţu de către, noi generaţia veacului grăbit, e să aplecăm inimile asupra operei sale, să găsim în ea acele seminţe de adevăr şi să le răsădim în sufletele noastre însetate de lumină, dor, frumuseţe. Iar din viaţa zbuciumată a poetului să învăţăm să găsim lumina cuvîntului:

„Oricum nu uita:
N-am lăsat să se stingă,
În ceasul de cumpănă facla umană,
Am strîns, neîmblînzind, mînzul vremii
În cingă
Făcîndu-i speranţele aripi şi hrană…” („Legătura” din volumul „Ornic”)

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
207 locuitori

Octeabriscoe este un sat din cadrul comunei Văscăuţi, raionul Floreşti. Satul este situat la distanța de 35 km de orașul Florești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 207 de oameni. Localitatea a fost fondată în anul 1899 cu numele Mîrzești, iar în 1961 a fost redenumită în Octiabriscoe.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.