Go to section: Theatre
15 august 2016, 16:00 Theatre views 7226
Ce fac actorii pe timp de vară și cum îi plătește Ministerul Culturii
15 august 2016, 16:00 Theatre views 7226

Ce fac actorii pe timp de vară și cum îi plătește Ministerul Culturii

Arta și talentul nu pleacă în vacanță niciodată, lucru confirmat de teatrele din Chișinău care chiar dacă nu montează spectacole în timpul verii au totuși un program încărcat, iar actorii nu-și permit să părăsească scena pentru mult timp.

Vara nu este nici pe departe anotimpul vacanței pentru actori și directorii de teatre. Aceștia sînt nevoiți să se ocupe de reparația instituțiilor culturale, să facă repetiții pentru noi spectacole și să pregătească deschiderea noii stagiuni. Unii reușesc să-și facă timp și pentru alte job-uri mai ales că salariile pe care le primesc sînt foarte mici. Chiar și așa, ei sînt foarte mulțumiți pentru că își primesc puținii bani și pe timp de vară, atunci cînd nu urcă pe scenă în fiecare zi.

Cum sînt remunerați actorii

Ministerul Culturii asigură că teatrele sînt finanțate conform legislației chiar și în timpul verii, iar salariile actorilor sînt plătite, inclusiv în perioada de concediu. „Teatrele activează timp de 9 luni apoi închid stagiunea. Dacă nu au agenda repertorială pe frontispiciul instituției, nu înseamnă că nu muncesc. Actorii continuă să repete, să lucreze la anumite proiecte și producții pentru următoarea stagiune. De exemplu, Teatrul de Operă și Balet a început deja pregătirile pentru festivalul dedicat Mariei Bieșu. Ministerul asigură instituțiile subordonate cu 80% din totalul de cheltuieli. Concediul și ajutoarele sociale sînt de asemenea plătite", explică Aliona Strîmbeanu, șefa Direcţiei arte, învăţămînt artistic şi industrii culturale din cadrul Ministerului Culturii.

Salariul maxim al unui actor

Directorul Teatrului Național „Satiricus", Sandu Grecu, confirmă că ministerul acoperă 80% din toate cheltuielile acestor instituții de artă. „Teatrele republicane beneficiază de 60% din cheltuieli acoperite de stat, fie că e vorba de Ministerul Culturii sau Primăria Chișinău, iar cele naționale – de 80%. Aici intră salariile, serviciile comunale, cheltuieli de montare, costume și așa mai departe. Din banii statului un actor primește aproximativ 2.600 de lei. Directorul teatrului mai poate adăuga la această sumă alte suplimente care provin din vînzarea biletelor. În cazul în care avem încasări bune, un actor poate avea și 6.000 de lei", afirmă Sandu Grecu.

„Pe timp de vară, noi avem turnee și ne pregătim de alte spectacole. Pe 24 august trupa Teatrului „Satiricus" pleacă la Bruxelles și Frankfurt unde va juca piesa lui Constantin Cheianu, Made in Moldova. La începutul lunii octombrie deschidem noua stagiune", spune regizorul.

Actorii devin prezentatori

Un număr mare de actori se reprofilează și își iau alte job-uri pentru a putea duce un trai decent. Cei mai mulți își îndreaptă atenția spre domeniul mass-media și se angajează ca prezentatori de televiziune sau radio. Este și cazul actorului Alexandru Pleșca, angajat la Teatrul Național „Mihai Eminescu" din Capitală. „Am fost prezentator la mai multe posturi de radio de la noi. Adevărul este că dacă salariul la teatru ar fi mai mare, m-aș dedica doar teatrului și actoriei, dar nu este posibil. Acum am un program mai încărcat, pentru că lucrez cu deținuții minori de la Penitenciarul nr.10 din Goian. Predau lecții de chitară și încercăm să petrecem timpul împreună cît mai productiv. Mă regăsesc în postura de profesor și da, sînt și remunerat pentru ceea ce fac", povestește Alexandru Pleșca.

Despre salariile mici amintește și regizorul Sandu Grecu. „Teatrele la noi nu sînt instituții publice, pentru că dacă ar fi, ne-ar finanța în proporție de 100% și ne-ar mai rămîne bani să investim în repertoriu, să invităm regizori din străinătate. Ca să inviți un regizor din România e nevoie de 12.000-15.000 de euro. Cei din Rusia sînt și mai scumpi, aproximativ 25.000 de euro", mărturisește directorul de la „Satiricus".

Reparație pentru spectatori

La Teatrul Național „Mihai Eminescu" pregătirile pentru noua stagiune sînt în toi. Directorul instituției, Petru Hadîrcă, spune că totul se face pentru ca spectatorii să aibă condiții mai bune. „La moment, actorii sînt în concediu, revin pe scenă în cîteva zile. Deocamdată facem o mică reparație ca să împrospătăm sălile. Ne pregătim pentru noua stagiune care va debuta cu Reuniunea Teatrelor Naționale, pe 12 septembrie", spune regizorul.

Actorul Andrei Sochircă de la Teatrul „Eugene Ionesco" afirmă că și-a luat o bine meritată vacanță. „Programul meu pe timp de vară este exact cum a scris Topîrceanu: Locuința mea de vară e la seră, acolo era să mor de urît și întristare, dat de soare și pîrlit îngrozitor. Mă aflu la țară acum, sînt în concediu, dar nu pentru mult timp", mărturisește actorul. Acesta confirmă că salariile actorilor sînt plătite chiar și în perioada concediului.

Actorii Teatrului dramatic municipal „Pe strada Trandafirilor" și-au luat, de asemenea, concediu. „După 9 luni în care am urcat pe scenă, o vacanță este necesară. Vom începe repetițiile pentru un nou spectacol la mijlocul lunii august, iar noua stagiunea începe în septembrie", afirmă actrița Ludmila Calohina.

Reamintim că informații amănunțite despre Personalități ale teatruluiIstoria teatruluiTeatreDramaturgia teatralăActori de teatru și Evenimente teatrale pot fi găsite la compartimentul «Cultura» al proiectului moldovenii.md.

Source: moldnova.eu

Keywords:

teatru , vara , actori

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1902
Populația:
647 locuitori

Beriozchi este un sat din cadrul oraşului Anenii Noi, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 1 km de orașul Anenii Noi și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 647 locuitori. Satul Beriozchi a fost înființat în anul 1902.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.