Go to section: Theatre
17 october 2016, 14:45 Theatre views 7100
20 de ani de la montarea spectacolului „Ciuleandra”
17 october 2016, 14:45 Theatre views 7100

20 de ani de la montarea spectacolului „Ciuleandra”

Cea de-a XXVI-a stagiune a Teatrului Naţional „Satiricus I. L. Caragiale" a fost inaugurată ieri seară cu spectacolul „Ciuleandra", la 20 de ani de la montarea acestuia de regizorul Alexandru Grecu, Artist al Poporului, după romanul omonim al lui Liviu Rebreanu şi jucat în premieră la Paris.

Versiunea scenică este semnată de Ion Diviza, muzica – de Marian Stîrcea, coregrafia – de Dumitru Tanmoşan şi scenografia – de Petru Balan. Din distribuţie fac parte Valentin Delinschi, Ludmila Gheorghiţă, Valeriu Cazacu, Elena Oleinic, Viorel Cornescu, Irina Rusu, Arcadie Răcilă ş.a.

Solicitat de MOLDPRES, Alexandru Grecu a menţionat că acest spectacol, gen Brodway, montat pe muzica originală, sensibilă şi profund naţională a compozitorului Marian Stârcea, s-a jucat în premieră absolută, pe 16 octombrie 1996, în sala Centrului Cultural Român din Paris.

„Acum 20 de ani, am avut inspiraţia şi ambiţia de a crea un musical autohton, după modelul celor jucate pe Brodway, beneficiind de ocazia de a viziona cîteva capodopere ale genului în timpul turneului american întreprins de „Satiricus" la New York în 1995. Am optat, împreună cu secretarul literar Ion Diviza, pentru romanul „Ciuleandra" de Liviu Rebreanu. Proiectul a fost susţinut şi de compozitorul Marian Stârcea", a precizat Alexandru Grecu.

Potrivit compozitorului Marian Stârcea, musicalul „Ciuleandra" este primul şi cel mai longeviv musical montat vreodată în R. Moldova. „Este un spectacol la care am muncit cu mult suflet şi motivaţie din partea tuturor. Mă bucur să fac parte din echipa de creaţie şi sînt sigur că ne aşteaptă şi alte spectacole, la fel de frumoase şi interesante precum este „Ciuleandra", a constatat Marian Stârcea.

Astăzi, Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale" a plecat într-un turneu la Iaşi, România, unde este sărbătorit hramul oraşului. În seara zilei de azi, în Sala Mare a Teatrului „Luceafărul" va avea loc spectacolul de teatru „Puștoaica de la etajul 13 sau Dragă Societate...", adaptare după piesa de teatru a scriitorului și publicistului Mircea M. Ionescu, în interpretarea actorilor Teatrului „Satiricus" din Chișinău" și regia lui Alexandru Grecu. Mîine, actorii chişinăuieni vor juca la Iași spectacolul „Angajare de clovn" de Matei Vişniec.

Reamintim că informații amănunțite despre Personalități ale teatruluiIstoria teatruluiTeatreDramaturgia teatralăActori de teatru și Evenimente teatrale pot fi găsite la compartimentul «Cultura» al proiectului moldovenii.md.

 

Source: moldpres.md

Keywords:

teatru , spectacol

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
3002 locuitori

Crocmaz este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Crocmaz este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Ștefan Vodă și la 128 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3002 oameni. Satul Crocmaz a fost menționat documentar în anul 1595.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.