Go to section: Theatre
29 june 2012, 15:35 Theatre views 5722
29 june 2012, 15:35 Theatre views 5722

Pe scena din Iaşi va “urca” din nou Alecsandri

O piesă reprezentată prima dată pe scenă acum 167 de ani - “Iaşii în carnaval” de Vasile Alecsandri – a fost aleasă pentru redeschiderea, la începutul lunii octombrie, a Sălii Mari a Naţionalului ieşean, relatează jurnalul.ro.

Montarea “Iaşii în carnaval” va marca reintrarea artiştilor şi a publicului în acet splendid teatru, închis cîţiva ani pentru consolidare şi restaurare. Clădirea arhitecţilor austrieci Fellner şi Helmer (deschisă cu 116 ani în urmă) a fost inclusă, 2006, în proiectul «Reabilitarea monumentelor istorice din România». Acum, cînd lucrările s-au încheiat, teatrul are menirea să producă spectacole, multe şi variate, care să readucă în sală  publicul.

Sînt adevărate bijuterii de artă în acest monument arhitectural: de la balcoane şi loje ornamentate, la cortina pictată la sfîrşitul secolului al XIX-lea de Lenz – un maestru vienez, la cortina de fier şi plafonul cu multe decoraţii, pictate de austriacul Goltz. S-au făcut “intervenţii complexe” de restaurare a elementelor decorative şi picturale de inspiraţie barocă şi rococo din Sala Mare, s-au făcut lucrări de restaurare la instalaţiile de iluminat, s-au recondiţionat cortinele etc. Mai bine zis, Naţionalul ieşean a devenit un teatru modern şi funcţional.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1875
Populația:
337 locuitori

Etulia loc.c.f. este o localitate un sat din cadrul comunei Etulia, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 88 km de municipiul Comrat și la 222 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 337 de oameni. Etulia loc.c.f. a fost menționat documentar în anul 1875.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.