Go to section: Architecture
23 september 2011, 15:46 Architecture views 9114
23 september 2011, 15:46 Architecture views 9114

La Chişinău va fi inaugurat primul monument ecleziastic

Inaugurarea solemnă a primului monument ecleziastic din Chișinău va avea loc sîmbătă, 24 septembrie, pe bulevardul Dacia în zona lacului „Porţile Oraşului”, comunică agenţia multimedia Novosti-Moldova cu referire la serviciul de presă al Ministerului Culturii al RM.

Monumentul este o mică biserică restaurată de lemn, construită în anul 1642 în satul Hirişeni raionul Teleneşti. Ea va fi primul monument ecleziastic pe teritoriul Muzeului Satului, creat de Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

„Biserica a fost adusă de la Hirişeni la Chișinău în stare demontată. Aici a fost montată şi restaurată aproape un an”, - a menţionat pentru corespondentul agenţiei Novosti-Moldova Maria Voitic, şefă a cancelariei a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, specificînd că biserica va fi absolut funcţională.

Potreivit spuselor arhitectului principal al proiectului, Eugen Bîzgu, banii pentru restaurare au fost alocaţi de persoane particulare.

„De data aceasta la restaurare au participat doar specialişti moldoveni. Am avut deja experienţă analogică de restaurare a bisericii în satul Palanca în comun cu colegi de peste hotare, dar pentru aceasta a fost nevoie de 4,5 ani, ţinînd cont că volumul de lucrări a fost de 3-4 ori mai mic, decît acum. Aşa că se poate spune că biserica din Hirişeni am restaurat-o într-un termen-record”, - a spus Bîzgu.

El a menţionat că în perioade diferite la restaurare au participat de la 4 pînă la 11 persoane. Pentru înălţarea temeliei a fost invitată o echipă de constructori.

 

Sursa: newsmoldova.md

Comments

 (1)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
730 locuitori

Marcăuţi este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Marcăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Dubăsari și la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 730 de oameni. Satul Marcăuţi a fost menționat documentar în secolul al XIX-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.