Go to section: Architecture
04 february 2023, 14:00 Architecture views 36889
Cum arată cel mai lung tunel din Moldova, care…nu mai există! (Foto)
04 february 2023, 14:00 Architecture views 36889

Cum arată cel mai lung tunel din Moldova, care…nu mai există! (Foto)

La 30 de km de Chișinău, pe calea ferată Dobruja-Bălțați, care deja nu mai există, în anul 1930 a fost construit un tunel. Astăzi din el au mai rămas doar ruinele.

Tunelul acesta a fost cel mai lung tunel construit vreodată pe teritoriul Republicii Moldova, având o lungime de 689 m.

Motivul care a stat la baza construcției acestui tunel a fost că trenurile din acea vreme nu erau suficient de puternice pentru a depăşi dealurile înalte.

Este cunoscut faptul că, tunelul a fost proiectat în Marea Britanie şi construit sub supravegherea inginerilor britanici. Potrivit martorilor oculari: „lucrarea era extraordinară. O brigadă săpa dintr-o parte a dealului, iar a doua brigadă din cealaltă parte a dealului. Şi s-au întâlnit cu o precizie de câțiva centimetri".

Durata de viață a acestui tunel a fost scurtă. În vara anului 1944, acesta a fost distrus, iar reconstrucția lui ar costa extrem de mulți bani. În plus, în ultimii ani, dealurile, prin care a trecut tunelul, au fost spălate de apele freatice, iar intrarea din partea de est a tunelului a devenit acum o mare groapă de deșeuri.

Source: provincial.md

Keywords:

tunel , Arhitectura

Comments

 (2)
  • #2 krot Reply Quote selected
    Вот так мы хотим не ценим свою историю ....а хотим в Европу
  • #1 Capras Reply Quote selected
    Pe poza alb-negru apare tunelul Ţipala, pe linia Revaca--Căinari, lucrarea a început în primăvara anului 1924, linia a fost deschisă provizoriu la 1 febr. 1931, înaugurată la 10 iul. Pe poza color, cred, că apare o trecere subterană de drum de pământ, nici măcar pe linia respectivă; dar sunt sigur, că nu are nici o legătură cu tunelul de 689 m, fiind că ambele capete sunt prăbuşite, sunt poze pe Wikimapia, Panoramio etc.
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
1401 locuitori

Negreşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Negreşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Strășeni și la 26 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1401 oameni. Satul Negreşti a fost menționat documentar în anul 1772.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.