Go to section: Architecture
15 january 2015, 14:46 Church views 41944
15 january 2015, 14:46 Church views 41944

Biserica lui Eminescu, pictată cu «îngeri negri»

Cei care doresc să viziteze Memorialul Ipoteşti al poetului Mihai Eminescu, pot vedea aici un monument unicat în lume. În acest complex muzeal există o biserică ridicată în 1939 în memoria poetului, în care toţi sfinţii şi îngerii pictaţi au aureole negre, nu aurii, cum cer canoanele, scrie libertatea.ro.

Complexul memorial de la Ipoteşti, din judeţul Botoşani, cuprinde, pe lîngă casa familiei şi muzeul, o biserică din piatră. Istoria acestui lăcaş de cult, care are hramul “Sfinţii Voievozi”, a început în anul 1928, cînd scriitorul Cezar Petrescu şi istoricul Nicolae Iorga au iniţiat o subscripţie publică pentru construirea unei biserici noi în Ipoteşti, în memoria lui Mihai Eminescu. Lăcaşul a fost sfinţit pe 15 iunie 1939, cînd s-au împlinit 50 de ani de la moartea poetului. Biserica este considerată unicat în lume, fiindcă, în semn de doliu etern pentru moartea lui Mihai Eminescu, ctitorii au hotărît ca sfinţii şi îngerii să fie pictaţi cu aureole negre, nu aurii.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769–1774
Populația:
1213 locuitori

Popencu este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chirov, Vladimirovca, Popencu și Zăzuleni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 91 km de Chișinău. Populaţia satului Popencu alcătuia 1213 oameni în anul 2012. Satul Popencu a fost menționat documentar între anii 1769 – 1774.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.