Go to section: Architecture
22 may 2013, 11:36 Architecture views 20178
22 may 2013, 11:36 Architecture views 20178

Cetatea Soroca va arăta la fel ca pe vremea lui Ștefan cel Mare


Foto: protv.md

Cetatea Soroca urmează să intre în renovare din luna august. Zidurile vor fi consolidate și va fi schimbat exteriorul, astfel încît cetatea să arate la fel ca în Evul Mediu, atunci cînd a fost construită. Lucrările vor costa 700 de mii de euro, bani alocați din fonduri europene și din bugetul local, relatează protv.md. Deocamdată nu a fost identificată o companie care să facă restaurarea.

Restaurarea cetății Soroca face parte dintr-un proiect european transfrontalier de restabilire a monumentelor istorice. Proiectul prevede consolidarea și amenajarea clădirii, pentru a-i reda aspectul original. Totuși, un plan complet de acțiuni abia urmează să fie prezentat, iar în baza lui va fi eliberată autorizația de construcție.

Restaurarea va costa 700 de mii de euro. Cea mai mare parte din bani vor fi alocați din fonduri europene, iar restul, din bugetul local. 

 Cînd va fi gata programul acțiunilor de restaurare, se va anunța un concurs pentru companiile care vor executa lucrările. Reprezentantul Ministerului Culturii, arhitectul-șef de proiect, Eugen Bîzgu, spune că în Moldova nu există firme specializate în restaurarea cetăților, de aceea admite că va fi selectată o companie din România. 

Restaurarea urmează să înceapă în luna august și să se încheie în mai 2014. În această perioadă cetatea va fi închisă pentru vizitatori. 

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1666
Populația:
990 locuitori

Bocşa este un sat din cadrul comunei Risipeni, raionul Făleşti. Satul Bocşa este situat la 12 km de oraşul Făleşti şi la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 990 de oameni. Satul Bocșa a fost menționat documentar în anul 1666.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.