Go to section: Architecture
15 october 2013, 15:35 Architecture views 10335
15 october 2013, 15:35 Architecture views 10335

Muzeul satului din Chișinău va avea o clopotniță


Foto: tv7.md

Muzeul satului din Chișinău va avea o clopotniță pînă la sfîrșitul lunii noiembrie. Ca și în cazul bisericii din lemn, veche de 371 de ani, restaurarea și transportarea clopotniței la Chișinău se va face din donațiile oamenilor, spune directorul Muzeului Satului, arhitectul Eugen Bîzgu, potrivit tv7.md. 

Autoritățile nu se grăbesc să finanțeze proiectul Muzeul Satului, devenit program de stat încă în anul 1995, spune directorul muzeului - filială a Muzeului de Etnografie din Chișinău. Atunci s-a stabilit că pe colina din parcul de lîngă Grădina Botanica, pe o suprafață de 150 ha, se va reconstitui satul basarabean din sec. XVIII-XIX, cu 165 de monumente. 18 ani mai tîrziu, aici vedem doar o biserică din lemn care datează din anul 1642 și a fost adusă la Chișinău acum trei ani.

Eugen Bîzgu, Directorul Muzeului Satului: «trebuia să finanțeze statul, însă aștept 20 de ani să facă statul această lcurare sunt pregătit să pun 165 de obiective, avem aduse 4 biserici, cinci mori de vînt, însă pentru că nu sunt bani stăm pe loc și atunci am mers pe principiul donațiilor. În afară de niște salarii mziere care știți cum sunt pentru muzeografi, mai mult nu s-a ivnestit nimic»

Numai restaurarea bisericii din lemn și a icoanelor a costat în jur de cinci milioane de lei. Viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, a confirmat că statul nu are capacitatea de a susține financiar proiectul. Acum prioritate constituie Muzeul Național de Istorie și Arheologie, Sala cu Orgă care necesită reparații capitale urgente. În ceea ce privește Muzeul Satului, trebuie să menționăm că locașul nu este doar un monument de arhitectură, dar și o biserică funcțională. După 100 de ani în care aici nu s-a ținut nicio slujbă, acum le oficializează preotul Sergiu Curnic.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” este cea mai veche biserică din lemn de la noi și a fost ctitorită pe vremea cînd în Moldova domnea Vasile Lupu.

Source: tv7.md

Keywords:

muzeu , Chisinau , biserica

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
1553 locuitori

Hulboaca este un sat din cadrul comunei Grătieşti, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 13 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1553 de oameni. Satul Hulboaca a fost menționat documentar în anul 1660.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.