Go to section: Fine art
08 april 2016, 10:31 Fine art views 17312
08 april 2016, 10:31 Fine art views 17312

Tudor Cataraga: “Viaţa înseamnă plinuri şi goluri...”

Sculptorul Tudor Cataraga ar fi împlinit astăzi 60 de ani.

Tudor Cataraga s-a născut pe 4 august 1956, în satul Selişte, raionul Nisporeni. A urmat Cursuri de pregătire in atelierele de sculptură la Academia de Arte Frumoase din Sankt-Petersburg, Rusia, iar în 1990 a absolvit Academia de Arte Frumoase, secţia sculptură, clasa profesorului Serghei Kubasov, Sankt-Petersburg, Rusia.

În cei 15 ani de creaţie sculptorul Tudor Cataraga a experimentat cu materiale dintre cele mai diverse, de la lemn, piatră, teracotă la marmură şi metal, îmbinîndu-le în mod original. S-a inspirat din opera lui C. Brîncuşi, din arta arhaică exotică sau autohtonă şi din sculptura populară.

Este autorul monumentului lui Ion Dumeniuc, Îngerul de veghe (piatră, 1995, Cimitirul Central Ortodox, Chişinău) şi Mihai Eminescu (bronz, 1996), monumentului lui Ştefan cel Mare din Nisporeni, Tron Medieval, Început şi sfîrșit, toate argumente vizuale ale unei identităţi spirituale şi istorice precise. Sculptorul Tudor Cataraga este autorul Monumentului Libertăţii dedicat evenimentelor din 7 aprilie 2009.

De asemenea a realizat o serie de lucrări de mici dimensiuni – Arheologie (bronz, piatră, 1990); Cuget (bronz, 1991); Sihastru enigmatic (metal, 1991); Idol (bronz, 1992),

O a doua direcţie de activitate a sculptorului Tudor Cataraga, cu articulaţii ale formulelor neoexpresioniste, poate fi identificată printr-o serie de lucrări experimentale ale ultimilor ani: Femeia-arbaletă (bronz, lemn, 1994); Om-pasăre (bronz, granit, 1994); Maternitate (bronz, granit, 1998), Geneză (lemn, metal, 2000); Capodoperă (lemn, metal, 2000).

Membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. Pe parcursul vieţii a participat cu lucrări valoroase la foarte multe expoziţii din Sankt-Petersburg, Chişinău, Tbilisi, Bucureşti, Bacău, Dusseldorf, Budapesta, Strasbourg. Forţa sa de a sintetiza şi prelucra vizual datele imaginarului contemporan îl recomandă în peisajul artistic european şi internaţional.

Lucrările sculptorului sînt prezente în mai multe colecţii publice ale Muzeului de arte Plastice, Chişinău; Muzeul de Literatura "M. Eminescu", Iaşi; Centrul "George Apostu", Bacău; Uniunea Artiştilor Plastici din România, Sala Parlamentului din România.

Graţie talentului şi muncii depuse, în anul 1998 Tudor Ctaraga a fost distins cu Premiul Uniunii Plasticienilor din România, în anul 2000 cu Medalia "Eminescu", acordată de Preşedinţia României, iar în anul 2001 a fost decorat cu Ordinul „Steaua României", titlu de Comandor.

Sculptorul Tudor Cataraga şi soţia sa Dora Cataraga au decedat la 27 decembrie 2010 într-un grav accident rutier.

Keywords:

sculptor , arta , moldovenii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1902 locuitori

Popeştii de Jos este un sat şi comună din raionul Drochia. Popeştii de Jos este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 28 km de orașul Drochia și la 169 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1902 oameni. Satul Popeştii de Jos a fost menționat documentar în anul 1606.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.