Go to section: Fine art
15 april 2016, 14:30 Fine art views 10109
Cutremurul Codrilor în 52 de picturi
15 april 2016, 14:30 Fine art views 10109

Cutremurul Codrilor în 52 de picturi

Născută la trecerea dintre ani, Victoria Stoian este unul din artiștii din Torino care a avut privilegiul de a fi expusă în două din cele mai prestigioase galerii din Italia. A făcut AMTAP, după care a urmat Academia Albertina din Torino.

Acolo, a înțeles cât de vastă este lumea artei. Are visuri mari, poate chiar prea mari, unii profesorii au încercat s-o descurajeze, dar Victoria nu a renunțat, nici pentru o clipă.

E periculos să faci o meserie "în vogă"

Descoperirea tardivă a talentului nu e despre Victoria. La vârsta de 10 ani a început să frecventeze școala de arte din Cimișlia, apoi Colegiul de Arte Plastive "Alexandu Plămădeală" din Chișinău, A.M.T.A.P. (Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice). După primul an de studii la Academia de Arte, s-a transferat în Italia, la Academia Albertina din Torino. "E periculos să faci o meserie "în vogă", pentru că se elimină propriile talente nu doar artistice, dar și altele, cele prin care ne deosebim. Când eram mică mă gândeam ca toți tinerii de vârsta mea, la o meserie care să-mi asigure o existență stabilă. Datorită părinților mei care m-au înțeles și ajutat foarte mult, mi-am urmat visul", spune Victoria.

Admiterea la Academia Albertina din Torino a fost marea provocare. După absolvire, a fost "aruncată" în larg, iar acolo, supraviețuiește cine poate.

"E dificil să trăiești doar din artă dar nu-i imposibil. Uneori, am crezut că nu voi reuși pentru că nu aveam experiență fiind foarte tânără sau nu aveam resurse financiare, dar continuam să-mi pun scopuri dificil de realizat. Unii profesori îmi spuneau că nu voi reuși. Dar, cu multe sacrificii, dorință și dragoste pentru ceea ce fac am avut rezultate pozitive".

Ai 52 de secunde. Știi ce înseamnă când îți fuge pământul de sub picioare?

Pe 25 august 2011, la ora 4.30, rar pentru o zonă care nu-i seismică, cu epicentrul în localitatea Vrancea din România, a avut loc un cutremur cu o magnitudine de 7,5 pe scara Richter, ce a durat 52 de secunde. Mulți oameni de știință din străinătate au încercat să dezvăluie misterul acestuia. Victoriei, i-a "șoptit" o idee. Pe cât de originală, pe atât de simplă și ușor raportată la situația social-politică din Moldova. Seria de 52 de picturi ce ar însemna cele 52 de secunde în care s-a petrecut dezastrul se numește Codri Earthquake (Cutremurul Codrilor) și reprezintă în mod abstract acest cutremur. Fiecare pictură reprezintă o secundă a cutremurului, spre exemplu: Codri Earthquake 45 sec., Codri Earthquake 8 sec., etc.

"Picturile sunt de diferite dimensiuni, una ditre cele mai mici are 50x50 cm până la 2x3 metri și nu am intenția să mă opresc la aceast format. Aceste 52 de picturi arată Frica, Distrugerea, Panica, Instabilitatea în cele 52 de secunde. Probabil aceste stări din perioada cutremurului pot fi ușor asociate nu doar cu dezastrul natural, dar si cu situația politică care ne chinuie deja de ani de zile și tot mai mult spre o directie, de care este greu să fim mândri. Bucăți din popor nevoiti să abandoneze propriile familii în căutarea unui trai mai bun, fără optimism, într-o continuă instabilitate, exact ca în momentul când îți fuge pământul de sub picioare", mărturisește Victoria.

Despre expoziții gratuite și meseria de a fi galerist

Ceea ce ne lipsește nouă sunt Expozițiile Internaționale de Arte, unde are loc un schimb cultural. Prima expoziție personală (Codri Earthquake) a fost inaugurată în cadrul Galeriei de artă Contemporană Alberto Peola din Torino.

După selecție pentru o Expoziția Internațională de Arte, galeria își asumă costul standului, care costă mii sau chiar zeci de mii de euro (cum ar fi Artissima, galerie ce ocupă locul 5 după importanță în lume), dar sunt și de nivel mai mic, cum ar fi galeria "The Others" care costă doar câteva sute de euro. Organizatorii au grijă să promoveze cât mai mult evenimentul. Se invit colecționari și critici de artă, istorici, jurnaliști. De asemenea, se organizează diferite prezentări sau lecții despre artă.

"În galeriile bune, de regulă expozițiile nu se achită, dar galeristul își reține 50% din prețul lucrării. De ce galeristul ia un procent atât de mare? Pentru că se ocupă de organizarea expoziției (dacă e necesar se face reparație sau se schimbă designul încăperii), de transportul operelor, de a promova expoziția, achitarea hotelului dacă artistul e din provinci și altele."

Se cunoaște puțin despre Moldova

Și când o întreb de... ACASĂ...

"Cele mai dese comentarii sau descrieri despre Moldova nu prea ne fac cinste, mai mult concluzii generaliste și o mare lipsă de informație concretă. Chiar și despre ultimele evenimente din Moldova nu se știe mult. Foarte puțini cunosc ceea ce se întâmplă în țările ex-sovietice. Unul dintre puținii artiști care reușește să arate situația țărilor din fosta URSS este fotograful de origine ucraineană, Boris Michailov. Prin fotografiile sale, acesta arată realitatea crudă din momentul destrămării URSS, apoi degradarea poporului, marea criză, pierderea propriei identități, revoluțiile și altele, reușește să demonstreze suferința unui popor uitat nu doar de străini, dar și de propria țară", mărturisește Victoria.

Când vii acasă, să bem un ceai?

"Am să vin la începutul primăverii și cu mare plăcere accept propunerea! Am să aduc biscuiții!

Source: www.studentie.md

Keywords:

cutremur , pictura , Codrii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
221 locuitori

Floriceni este un sat din cadrul comunei Căinarii Vechi, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 203 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 221 de oameni. Satul Floriceni a fost întemeiat în anul 1930.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.