04 july 2023, 16:30 You were writing views 26017
Chișinău. 4 anotimpuri. Primăvara (Foto)
04 july 2023, 16:30 You were writing views 26017

Chișinău. 4 anotimpuri. Primăvara (Foto)

S-a terminat iarna la Chișinău, deși urmele ei reci le mai resimte foarte bine acel care iese dimineața devreme afară. Dar orice ar fi și indiferent de ceea ce am spune, la Chișinău a venit, în sfîrșit, primăvara!

Am obosit tot așteptînd-o cu toții, am chemat-o, dar ea nu s-a prea grăbit să ne bucure cu frumusețea ei, a tot așteptat, învățîndu-ne să avem răbdare. Iar noi, locuitorii capitalei Moldovei, în ciuda vînturilor dure, care marchează trecerea de la frig la căldură, am crezut și am așteptat. Iată că așteptarea noastră s-a împlinit!

Străzile Chișinăului au început să învie treptat: în weekenduri prin parcuri se plimbă mult mai mulți oameni, pe alei putem vedea tineri care nu se grăbesc nicăieri. Seara, chiar și după o zi grea de muncă, nu ne mai trage, în mod deosebit, acasă, căci ne dorim ieșim din troleibuz și să mergem pe jos cîteva opriri pentru a ne bucura de vîntulețul blînd și cald, dar și de mirosul dulce al arțarilor ce înfloresc.

Primăvara este ca o nouă viață pentru orașul nostru iubit. Ea îl trezește din somn, îl spală de murdăria și praful lăsat de zăpada topită. Primăvara pregătește Chișinăul de noi descoperiri, de noi emoții. Acest anotimp îl însuflețește, dar și nouă tuturor ne insuflă pasiune și dorință de a tinde spre ceva necunoscut pînă acum, ne inspiră să ne schimbăm viața în bine.

Dacă privim orașul nostru alb, "floarea de piatră" de la înălțimea zborului păsării, putem vedea cum cu fiecare zi de primăvară străzile și aleile sale imperceptibile prind cu adevărat viață. Dacă iarna dormitau, acum sînt aglomerate, ghicești cu ușurință mișcarea bucuriei pe ele, căci fiecare vrea să simtă primele raze ale soarelui de primăvară îndreptate asupra sa, ca să-și impregneze sufletul cu căldura divină.

În oraș, odată cu sosirea primăverii s-au trezit nu numai oameni, ci și plantele. Ele par să-i fi auzit pașii înceți și domoli apropiindu-se și au început să-și îndrepte ramurile, ațintindu-le spre cer ... Primii boboci, primele frunzulițe verzi, iată darurile lor de neprețuit pentru inimile noastre. Primele triluri ale păsărilor care se întorc în patrie de peste mări și oceane, iată ce ne oferă primăvara chișinăuiană. Toate aceste miresme, sunete, toată această frumusețe este accesibilă pentru fiecare, e suficient să ieșiți doar afară sau să deschideți fereastra pentru ca să intre în casa dvs. această splendoare fără de margini.

***

Весна в этот город приходит не сразу,
Она наступает легко, не спеша,
Тихонько приходит, как будто ни разу
Она в этом месте вовек не была.

Зеленые краски бросает на ветви
Уснувших, уставших, поникших дерев,
Веселье дарует, надежду на лето,
Которое следом придет, повзрослев.

Люди, открывшись весеннему солнцу,
Запахи свежести с ветром ловя,
Дарят улыбки; распахнув оконца,
Городом дышат с утра до утра.

Вместе с весною по улицам бродит
Радостный, теплый, таинственный свет,
Скуку который уверенно гонит
Из города прочь – туда, где нас нет…

Nicolai Mișcoi

Keywords:

primăvară , anotimp , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
2930 locuitori

Răscăieţi este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Din componenţa comunei fac parte localităţile Răscăieţi și Răscăieţii Noi. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Ștefan Vodă și la 111 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2930 de oameni. Satul Răscăieţi a fost menționat documentar în anul 1595.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.