25 september 2018, 12:50 Sculpture views 9332
13 fete dintr-un Centru de plasament vor primi suport pentru a trăi independent
25 september 2018, 12:50 Sculpture views 9332

13 fete dintr-un Centru de plasament vor primi suport pentru a trăi independent

13 fete de la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Hîncești vor primi suport pentru a trăi independent în comunitate.

Acest lucru a devenit posibil în cadrul unui proiect lansat luni, 24 septembrie, cu suportul Fundației irlandeze Siol și implementat de Asociația Obștească „Parteneriate pentru fiecare copil" și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În cadrul proiectului, „Susținerea fetelor cu dizabilități plasate în instituțiile rezidențiale de a fi îngrijite în medii familiale, educaționale și comunități sigure", vor fi procurate case în comunitate, în fiecare dintre care vor fi amplasate 3-4 persoane cu dizabilități. Cu ajutorul și sub îndrumarea asistentului social comunitar, persoanele cu dizabilități vor învăța să fie independente, să aibă grijă de gospodărie, să interacționeze cu vecinii și sătenii. Valoarea proiectului este de 500 de mii de euro.

Potrivit secretarului de stat al MSMPS, Viorica Dumbrăveanu, drepturile persoanelor cu dizabilități trebuie respectate. Ele trebuie să fie parte a societății, iar Republica Moldova este angajată plenar în realizarea respectivului deziderat.

Președintele Fundației Siol, Eduard Dunne, a menționat că Irlanda este un model de succes în dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități și va depune toate eforturile pentru ca în Moldova persoanele cu dizabilități să fie integrate pe deplin în societate.

La Centrul de plasament pentru persoane cu dizabilități din Hîncești sînt 200 de fete. Obiectivul Programului Național de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale este de a dezinstituționaliza circa 60% din numărul de beneficiari din sistemul rezidențial pentru un trai independent în comunitate.

Source: ipn.md

Keywords:

ajutor , Hînceşti

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1933
Populația:
345 locuitori

Slobozia Nouă este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Soroca și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Slobozia Nouă a fost înființat în anul 1933.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.