30 august 2017, 11:15 views 5671
Descoperire impresionantă la Butuceni
30 august 2017, 11:15 views 5671

Descoperire impresionantă la Butuceni

Arheologii au mai făcut o descoperire impresionantă în satul Butuceni, chiar în mijlocul Rezervației Orheiul Vechi. Este vorba despre câteva morminte care, cel mai probabil, datează din Evului Mediu. Ele se află chiar lângă drumul care duce spre mănăstire, așa că turiștii care au mers astăzi la Orheiul Vechi au avut parte de o adevărată surpriză.

Descoperirea a fost făcută de către un grup de studenți germani însoțiți de un doctor conferențiar de la Universitatea de Stat din Moldova. Profesorul a observat un craniu la suprafaţa solului, iar până în seară, a obținut aprobarea Ministrului Educației, Culturii și Cercetării, și lucrările au început, notează canal2.md.

„Procedura este una meticuloasă, migăloasă. Fiecare oscior, minut după minut, se curăță, pentru a surprinde orice piese care însoțesc scheletul, pentru că, pentru noi, nu sunt importante doar oase, dar și fiecare obiect, pentru că ne pot da datarea", a comunicat conferențiarul la Facultatea se Istorie și Filosofie a USM, Sergiu Matveev.

În apropiere nu au fost descoperite și rămășițe de lemn, semn că oamenii nu au fost înmormântați în coșciuguri, dar se observă forma gropii săpate în pămînt. Din primele cercetări, arheologii au observat că oamenii nu au fost înmormântați cu mîinile pe piept, ci lipite de corp, semn că aceștia nu erau creștini.

„Vedem că acest cimitir are dimensiuni mari, căci doar pe această porțiune de drum, am identificat, cel puțin, patru schelete. Deocamdată, nu avem piese de inventar care să ne ajute să datăm exact aceste morminte", a menționat directorul Agenție Naționale Arheologie, Vlad Vornic.

Mai multe date exacte vom ști abia după ce rămășițele umane vor fi cercetate și de antropologi. Apoi, rămășițele umane vor fi reînhumate. Turiștii care au ales astăzi să meargă la Orheiul Vechi au rămas impresionați de ele văzute.

„Este destul de straniu să văd schelete pe marginea drumului. La urma urmei, pe aici trec mulți oameni, așa că ar fi bine ca rămășițele să fie mutate de aici sau duse la un muzeu".

„Mai târziu, poate că arheologii vor afla mai multe despre aceste oseminte umane. Poate este vorba despre niște dușmani care au fost înmormîntați. Oamenii care locuiesc aici trebuie să știe despre acest lucru, poate că acestea sunt mormintele strămoșilor lor".

Despre posibilitatea existenţei acestui cimitir se cunoaște încă din anii 2000, când a fost descoperit primul mormânt.

Orheiul Vechi este o zonă bogată din punct de vedere arheologic. De la începutul acestui an, acolo s-au făcut săpături în patru locuri diferite. Pînă acum, au fost descoperite o fortificație getică, locuințe și gropi de provizii.

Source: provincial.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1517
Populația:
2729 locuitori

Cosăuţi este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cosăuţi și Iorjniţa. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Soroca și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2729 de oameni. Satul Cosăuți a fost menționat documentar în anul 1517.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.